15/06/2022

El Dr. Martí Aldea Malo, nou catedràtic de UIC Barcelona en l’Àrea de Biologia

Martí Aldea Malo, doctor en Biologia per la Universitat Autònoma de Barcelona, és investigador i docent del Departament de Ciències Bàsiques de UIC Barcelona i responsable del Grup de Recerca del Cicle Cel·lular Eucariota i professor de l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC)

El dimecres 15 de juny, el Dr. Martí Aldea Malo ha pres possessió de la plaça de catedràtic en l’Àrea de Biologia de UIC Barcelona, amb la qual cosa ha obtingut el màxim reconeixement acadèmic dins de l’àmbit universitari, que se suma als mèrits reeixits fins al moment en l’àmbit acadèmic i investigador.

L’acte, que ha tingut lloc a l’Auditori del Campus Sant Cugat, ha reunit investigadors, professionals de la salut i alumnes de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. El Dr. Javier Jiménez Jiménez, subdirector del Departament de Ciències Bàsiques, ha estat l’encarregat de presentar els mèrits, entre els quals ha destacat especialment la trajectòria investigadora i la passió per la docència del Dr. Aldea Malo. A continuació, el nou catedràtic ha impartit la lliçó magistral de presa de possessió titulada “Ordered chaos in molecular networks”.

Doctorat en Ciències Biològiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, el Dr. Martí Aldea Malo va treballar posteriorment amb el Dr. Miguel Vicente al Centre de Recerques Biològiques (CSIC) i amb el Dr. Sidney Kushner a la Universitat de Geòrgia (els EUA) i ha centrat la recerca en els mecanismes que coordinen el creixement i la divisió cel·lular en Escherichia coli. En tornar dels Estats Units, es va incorporar al Departament de Ciències Mèdiques Bàsiques de la Universitat de Lleida, on va liderar el Grup de Cicle Cel·lular Eucariota com a catedràtic en l’Àrea de Bioquímica i Biologia Molecular.

Actualment, el Dr. Aldea Malo és investigador a l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC), on ha desenvolupat diferents projectes de recerca que l’han portat a postular una teoria molecular per al control de la grandària cel·lular. Els treballs més recents realitzats pel Dr. Aldea Malo i el seu grup de recerca han donat com a resultat el descobriment d’un vincle entre l’agregació de proteïnes i l’entrada en el cicle cel·lular, i el rol causal que té en la pèrdua de la capacitat proliferativa que té lloc durant l’envelliment cel·lular.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)