16/12/2020

El professor Juan José Guardia analitza els reptes que tenen els països per integrar la llibertat religiosa dins les normes urbanístiques

El professor de Dret Administratiu de UIC Barcelona ha participat en la I Cimera Nacional de Govern i Sector Religiós organitzada pel Ministeri de l’Interior de Colòmbia.

El professor de la Facultat de Dret de UIC Barcelona Juan José Guardia ha participat com a ponent en el fòrum “La llibertat religiosa i de culte dins l’urbanisme”, en el marc de la I Cimera Nacional de Govern i Sector Religiós organitzada pel Ministeri de l’Interior del Govern de Colòmbia.

Guardia ha exposat els desafiaments que tenen els països per integrar la dimensió  col·lectiva i institucional de la llibertat religiosa dins les normes urbanístiques a partir de l’exemple d’Espanya i la seva recerca sobre els equipaments urbanístics d’ús religiós a l’Estat. A més a més, ha desenvolupat el conegut fenomen NIMBY (Not in my backyard) segons el qual es crea una resistència veïnal a l’emplaçament de determinats equipaments, infraestructures o serveis percebuts com a incòmodes, desagradables o perillosos i la seva aplicació a l’obertura de determinats llocs de culte.

La cimera perseguia l’objectiu de posar en context el fenomen de la llibertat religiosa, sovint vulnerada a partir de les decisions que prenen els governs locals amb les ordenances urbanístiques. Entre els conferenciants principals, a més de Guardia, hi han participat el prestigiós consultor i investigador sobre llibertat religiosa, Dennis P. Petri, i l’executiu de la Direcció d’Assumptes Religiosos del Govern colombià, John Osorio Cardona. En la cimera s’han posat els fonaments per a l’elaboració de futures accions, protocols o actes administratius que fomentin la protecció i garantia integral de la llibertat religiosa.