23/12/2020

El psicòleg Miguel Gárriz adverteix que aquest Nadal tindrà un “fort impacte emocional” en moltes persones

El psicòleg clínic de Support-Clínica de Psicologia i Psiquiatria assegura que les festes seran especialment dures per a aquells que no han pogut acomiadar-se d'una persona estimada per la COVID-19. La solitud i l'aïllament que viuran moltes persones grans pot tenir també efectes adversos en la seva salut emocional i fins i tot afectar-los la salut física

Segons Miguel Gárriz, els dies de Nadal tindran “un fort impacte emocional” en moltes persones. “La combinació de pandèmia i problemes econòmics en el context d'unes dates com les nadalenques pot suposar un impacte especialment fort en la salut psicològica”, explica. “Per l'experiència de crisis econòmiques anteriors, l'adversitat econòmica pot provocar nombrosos i, de vegades, greus problemes emocionals, com ara depressions, ansietat i un augment del suïcidi”.

Un altre col·lectiu que pot passar-ho malament per Nadal són les persones grans que romandran a les residències i que no podran reunir-se amb els seus ésser estimats. Gárriz ha assenyalat que “sabem per diferents estudis que la solitud afecta no només la salut emocional, sinó també l'esperança de vida, per la qual cosa l'aïllament de les persones grans pot tenir efectes adversos importants”. Per fer més suportable la situació d'aquestes persones, ha recomanat “que se'ls faciliti la connexió amb els seus éssers estimats mitjançant la tecnologia o facilitant visites que siguin compatibles amb les mesures de seguretat, i que en la mesura que sigui possible s'afavoreixin activitats i celebracions entre els residents”.

Nadal pot ser també complicat per a les persones que han perdut una persona estimada. En aquest sentit, “pot existir un rebuig cap a la relaxació de les mesures que veiem aquests dies, en ser més conscients per la seva experiència de l'alt cost que tindrà per a moltes famílies una excessiva relaxació”, explica Gárriz.

Perquè la tristesa no sigui l'emoció que més predomini en aquestes dates en no poder reunir-nos amb tota la família o en els casos en els quals s'hagi de viure Nadal en solitud, Miguel Gárriz aconsella que es capgiri la situació pensant que amb els nostres esforços contribuirem a reduir l'impacte de la tercera onada, salvarem vides, i reduirem l'impacte sobre la nostra economia.