19/02/2021

Els alumnes sènior del Campus de l’Experiència superen la bretxa digital

Un total de 82 alumnes de més de 50 anys matriculats aquest semestre aconsegueix seguir les classes amb èxit a través de les pantalles

El 2018 UIC Barcelona va posar en marxa un projecte universitari perquè persones grans poguessin gaudir de classes impartides per professors universitaris a les aules de la Institució. La iniciativa es va transformar en una formació acadèmica de tres anys de durada amb l’exigència pròpia de la Universitat, un seguiment personalitzat, i un treball personal i en equip dins i fora de l’aula.

Abans de la pandèmia, les classes es desenvolupaven amb normalitat en els espais de UIC Barcelona. No obstant això, amb la irrupció de la COVID-19, la comunitat universitària ha hagut de seguir amb els seus estudis de manera virtual, un fet que ha suposat un gran esforç per als estudiants del Campus de l’Experiència.

Impartir les classes als alumnes sènior de manera virtual semblava una opció complicada i mai prevista, però la realitat ha estat diferent: des de setembre fins avui 82 alumnes han seguit les classes telemàtiques des de casa seva. Malgrat tenir els professors a distància, les classes han tingut un índex de participació del 80 % dels estudiants matriculats.

La via telemàtica tampoc ha estat un impediment per a l’elaboració i presentació d’un total de 14 treballs de recerca dels alumnes sènior i s’han impartit 108 classes virtuals durant el primer semestre, amb un total de gairebé 35 alumnes per sessió.

La bretxa digital per als estudiants del Campus de l’Experiència ha estat superada amb escreix gràcies a l’ajuda individualitzada amb què s’ha atès les necessitats dels alumnes durant les seves classes en línia. Alguns joves voluntaris els han ajudat a connectar-se a través de les plataformes virtuals.

Encara que tots desitgen tornar a la docència presencial, el director del Campus de l’Experiència afirma que “els alumnes han progressat molt en tot allò que fa referència a ‘entendre’s amb la tecnologia’. De moment, tant professors com alumnes continuen progressant i millorant dia a dia per a aconseguir una ‘normalitat virtual’ a l’aula”.

En aquests moments de pandèmia encara és més urgent oferir a les persones grans oportunitats com aquesta d’aprendre, estar actius i mantenir una relació social, que els porti a superar l’aïllament i la solitud. Mirant cap al curs que ve, l’objectiu del Campus de l’Experiència és que el nombre de matriculats sigui superior al del setembre passat.