14/04/2023

Els creadors del Gòl·lum, a UIC Barcelona

Els oscaritzats Richard Taylor i Tania Rodger comparteixen la màgia dels efectes visuals a UIC Barcelona amb més de 300 persones. La seva empresa, Wētā Workshop, ha donat vida a pel·lícules tan èpiques com la trilogia d’El Senyor dels Anells, King Kong, Avatar o Les cròniques de Nàrnia. Per la seva feina en alguna d’aquestes pel·lícules, Taylor ha guanyat 5 Oscars de l’Acadèmia de Hollywood, quatre premis BAFTA, dos premis THEA i més de 30 premis nacionals i internacionals

El cineasta Richard Taylor, guanyador de cinc premis Oscar i creador de diversos universos cinematogràfics a través d’efectes visuals, va impartir dimecres 12 d’abril a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona) una conferència sobre la seva trajectòria professional i el procés creatiu, en el marc de la celebració dels 25 anys de la Universitat.

De l’11 al 13 d’abril, Taylor, juntament amb la seva dona i sòcia comercial, Tania Rodger, han estat a UIC Barcelona transmetent entusiasme pel que fan: “En aquest món, cal ser apassionat, entusiasta i tenaç”, ha dit Taylor ; “és qüestió de mantenir l´amor pel que es fa i el desig de compartir-lo amb altres persones”.

La seva empresa, Wētā Workshop, ha donat vida a pel·lícules tan èpiques com la trilogia d’El Senyor dels Anells, King Kong, Avatar o Les cròniques de Nàrnia. Taylor ha guanyat cinc premis de l’Acadèmia en tres disciplines pel maquillatge d’efectes especials, efectes visuals i disseny de vestuari. També ha rebut quatre premis BAFTA, dos premis THEA i més de 30 premis nacionals i internacionals per la seva feina a les indústries creatives.

Però, tenint en compte les paraules del mateix Taylor, els premis no ho són tot: “No jutgem l’èxit pel nombre d’Oscar guanyats. No comences un projecte amb la il·lusió de guanyar un premi, sinó per fer una bona feina, que pot comportar més o menys guardons. Per nosaltres, l’èxit és l’estabilitat que el nostre equip ha trobat amb la família que hem creat, tenir una vida estable i dinàmica”.

Richard Taylor i Tania Rodger són les ments de Wētā Workshop. Pel seu cap, hi passen criatures fantàstiques, espais experiencials, armes i armaments per a exèrcits de tota mena de pel·lícules, ciutats en miniatura, mons…, tot això, mantenint la fidelitat a un mateix. “La creativitat —assegura Rodger— per a mi és conservar la imaginació i tenir-hi el cor, i assegurar-te que aquestes dues coses estan sempre connectades en tot allò que veus al teu voltant i en tot allò que sents”.

És a dir: fer volar la imaginació, però mantenint sempre els peus a terra. En aquest sentit, explica Taylor, “a casa nostra, a banda de dues coses puntuals (un avió i un drac d’un parell de pel·lícules que m’agraden molt) no hi ha res de tots aquests mons en què estem treballant. Perquè volem que els nostres fills creixin en un entorn normal”.

El que és clar és que tots dos fa gairebé quaranta anys que somien i fan somiar: “Mai vam pensar que ens dedicaríem al cinema”. I així és: El Senyor dels anells, El Hòbbit, Avatar, Thor: Ragnarok, Blade Ranner 2049, Mulan, Ghost in the Shell, Black Panther… Van començar el negoci a la petita habitació del darrere del seu apartament, el 1987, i avui dirigeixen una empresa de més de 300 persones, des del taller de Wellington, Nova Zelanda.

Tots dos emprenedors creatius han compartit la seva expertesa durant tres dies a la Universitat. Més enllà de la conferència central del dia 12, han impartit tallers sobre creativitat, emprenedoria i escultura a alumnat d’Arquitectura, Comunicació, ADE i Bioenginyeria, entre d’altres.

Aquesta visita ha estat un dels actes centrals de la programació dels actes del 25è aniversari de la Universitat.

taylor - rodger