13/09/2022

Encarna Rodríguez, nova directora del Departament d’Infermeria de UIC Barcelona

Rodríguez pren d’aquesta manera el relleu a la Dra. Cristina Monforte, que passa a ocupar el càrrec de vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement i de vicerectora d’Ordenació Acadèmica i Professorat

Des de l’1 de setembre, la Dra. Encarna Rodríguez és la nova directora del Departament d’Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona. Rodríguez relleva així la Dra. Cristina Monforte, que ha estat al capdavant del Departament durant els últims dotze anys.

Com a nova directora del Departament, la Dra. Encarna Rodríguez té l’objectiu principal de donar continuïtat a la tasca definida per la seva predecessora per consolidar i donar visibilitat a la recerca i a la formació en lideratge infermer dels alumnes del Grau en Infermeria. “És un dels trets que ens diferencien de la resta d’universitats i que aporta un gran valor a la formació dels nostres alumnes,” explica Rodríguez. “Per nosaltres el lideratge és una competència sistèmica de l’aprenentatge i treballem fermament en el desenvolupament de la intel·ligència emocional, del pensament estratègic, de l’impacte, la influència i del treball en equip. És important generar compromís perquè siguin els mateixos alumnes els protagonistes del seu aprenentatge, i les metodologies docents participatives són la clau perquè els estudiants visquin experiències en primera persona”.

La simulació serà també un eix de treball rellevant per sensibilitzar els alumnes en pro de la seguretat del pacient i s’ha fet una aposta important en tot el currículum dels estudiants des de primer curs fins a quart. La nova directora té també l’objectiu de potenciar el paper fonamental d’aquesta metodologia i posicionar la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut com a referent dins d’aquest àmbit. 

Trajectòria professional

Infermera i doctora en Ciències de la Salut, la Dra. Encarna Rodríguez es va iniciar com a infermera assistencial d’hospitalització i després de fer el Màster en Recerca a UIC Barcelona, va fer les primeres passes en el camp de la docència i la recerca. L’any 2005 es va incorporar al Departament d’Infermeria de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona com a professora responsable de l’Àrea de Simulació, i n’ha impulsat el desenvolupament i el creixement, que ha fet que sigui reconeguda a escala nacional i internacional. 

Rodríguez ha estat també codirectora de la càtedra d’empresa DECIDE, centrada en les línies de lideratge i seguretat del pacient, àrees que continuarà desenvolupant des del seu nou càrrec.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)