31/03/2022

Estudiants d’Arquitectura desenvolupen un pla d’infraestructura verda en un barri de Quito (l’Equador) per prevenir el risc climàtic i millorar-ne la sobirania alimentària

En el taller, hi han col·laborat investigadors de la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials de l’Equador (FLACSO) i de la Universitat de Montreal, l’ONG local AYRIWA i representants comunitaris locals

Estudiants del Màster Universitari en Cooperació Internacional: Arquitectura Sostenible d’Emergència de UIC Barcelona han participat, entre els dies 13 i 23 de març, en un taller internacional que tenia per objectiu principal el desenvolupament de propostes de regeneració urbana per al barri La Lucha de los Pobres de Quito (l’Equador). El taller es va centrar, específicament, en la diagnosi integrada de la infraestructura verda del barri i l’anàlisi social amb la finalitat de prevenir el risc climàtic i millorar la sobirania alimentària de la comunitat local.

La iniciativa acadèmica ha estat liderada per la directora del màster, Carmen Mendoza-Arroyo; per l’arquitecta i professora del New York Institute of Technology, Farzana Gandhi, i per l’assistent de recerca Ashley Howard. En la iniciativa, hi han col·laborat, a més a més, investigadors de la Facultat Llatinoamericana de Ciències Socials de l’Equador (FLACSO) i de la Universitat de Monreal, a més de l’ONG local AYRIWA i el mateix consell comunitari del barri La Lucha de los Pobres. El taller forma part del Projecte “SUSTENTO. Enhancing the resilience of alternative food systems in informal settings in Latin America and the Caribbean through bottom-up initiatives in the built environment”, finançat per The International Development Research Centre (IDRC) del Canadà.

Acció amb la comunitat
Després de la diagnosi física de l’emplaçament proposat, que es va dur a terme de manera remota des de Barcelona, els estudiants van viatjar a l’Equador i es van repartir per equips per treballar entorn de quatre temes principals.

Hort

El primer, va consistir en l’anàlisi dels horts urbans com a part de la infraestructura verda i cívica del barri, incloent-hi l’anàlisi de la seva productivitat, del sistema de reciclatge i compostatge de deixalles i de les solucions comunitàries de producció d’aliments, impulsades fonamentalment per dones. El segon grup va treballar en la regeneració de la riera del barri Argelia per detectar els riscos associats al canvi climàtic, principalment, inundacions i onades de calor. El tercer grup va estudiar la relació entre l’activitat comercial formal i informal per explorar sistemes culturals alternatius de menjar i va desenvolupar un prototip community exchange hubs (centres d’intercanvi comunitari) per donar sortida a la producció local. Finalment, el quart grup, va analitzar les barreres existents en el barri relacionades amb la mobilitat, l’accessibilitat i el transport públic amb la finalitat de millorar la connectivitat, la seguretat, etc. del barri.

El taller es va dur a terme des d’un marcat enfocament social, en col·laboració estreta amb els representants comunitaris i altres agents locals, amb la finalitat que les propostes desenvolupades pels estudiants incorporessin les experiències desenvolupades prèviament per la comunitat en relació amb els horts existents i els diferents elements del paisatge.

“El canvi climàtic impacta especialment a les comunitats més vulnerables socialment i les polítiques mediambientals poden produir efectes negatius que és necessari avaluar. La sobirania alimentària és, cada vegada més, una part vital de la infraestructura verda d’un barri o d’un assentament. És el cas del barri La Lucha de los Pobres, on el paisatge i les xarxes verdes estan molt lligats als mitjans de subsistència de la comunitat a través dels seus horts urbans”, explica Carmen Mendoza-Arroyo.

L’objectiu, ara, és que els resultats del taller puguin materialitzar-se en un projecte real d’acció comunitària, en col·laboració amb la població local i els diferents agents del barri.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)