14/11/2022

Experts asseguren que el metavers reclamarà una nova legislació per donar seguretat jurídica a empreses i usuaris

El seminari web Aspectes Legals del Metavers. Claus Jurídiques per a la teva Empresa celebrat a UIC Barcelona, amb la col·laboració de Grant Thornton, ha fet un repàs per les problemàtiques legals a les quals s’enfrontarà aquest entorn digital en els pròxims anys

Toni Sánchez, expert en Dret Digital i professor de la Facultat de Dret de UIC Barcelona, juntament amb Cai Felip, director executiu de Link Realities i expert en metavers, van impartir el 8 de novembre la conferència “Aspectes legals del metavers. Claus jurídiques per a la teva empresa”, en la qual van revelar els aspectes més rellevants d’aquest nou entorn digital i les problemàtiques legals a les quals s’enfronta el sector.

“El metavers, aquest món virtual compartit al qual es pot accedir des de qualsevol plataforma a través d’internet, planteja noves situacions i problemes que el marc legal actual pot solucionar, però amb limitacions, ja que hi ha moltes altres situacions que encara no estan resoltes. La legislació haurà de donar respostes, però nosaltres com a advocats també haurem de donar protecció i seguretat jurídica a les empreses i usuaris que conviuen en el metavers”, explicava Toni Sánchez després de fer un repàs als principals reptes legals que proposa aquest nou entorn digital.

Per la seva banda, Cai Felip va aportar els seus coneixements sobre el metavers, ja que continua sent un univers “desconegut per a molta gent” que es troba en un moment molt primerenc. “Encara no podem preguntar-nos fins a on arribarà el metavers ja que ens trobem en una fase molt inicial. Tots aquests nous universos viuen un moment de naixement en el qual primer hi ha molt d’interès i després s’estabilitza, però a mitjà-llarg termini el metavers estarà relacionat amb gairebé tot el que passa en el nostre dia a dia, amb com estudiem, com treballem, com vivim…”, afirmava Felip reflexionant sobre la situació actual del metavers que, segons l’expert, no es tracta d’una moda passatgera.

Malgrat les diferents problemàtiques que es van tractar en la conferència, com la vulneració del dret a la intimitat, la protecció de tercers o la suplantació, Sánchez va ser esperançador assegurant que Europa gaudeix d’un dels millors reglaments i dels més complets: “Estem sota el que es coneix com l’Efecte Brussel·les i és que l’espai europeu és un guia en regulació digital per a altres territoris. La normativa europea en l’entorn digital, sobretot en aspectes de privacitat, és la líder”, tranquil·litzava el jurista. “El legislador europeu és un bon regulador, ja ha regulat, i molt bé, la blockchain. Pot ser que a vegades arribi tard, i que reguli en excés, però ho fa bé”, va concloure l’expert i professor de UIC Barcelona.

La sessió va estar moderada per la degana de la Facultat de Dret, Pilar Fernández Bozal, que va destacar la importància per a UIC Barcelona de dur a terme aquestes sessions per poder aclarir qüestions sobre les últimes novetats tecnològiques: “La Universitat i la Facultat de Dret estan especialment sensibilitzades amb aquest camí de la societat cap a nous mons virtuals, com el metavers o la blockchain, que gairebé automàticament suposen l’evolució del dret per analitzar les dificultats que podem trobar en aquest trànsit”, comentava la degana després d’assegurar que UIC Barcelona continuarà duent a terme aquest tipus de conferències sobre tecnologia i legalitat.