14/11/2022

Homenatge pòstum en el marc del primer aniversari de la defunció del Dr. Cervós, primer rector de UIC Barcelona

Avui fa un any de la defunció del doctor Jordi Cervós i Navarro, primer rector de la Universitat Internacional de Catalunya (UIC Barcelona), que va traspassar el 14 de novembre de 2021 a l’edat de 91 anys. El reconegut doctor català, de renom internacional, va destacar per l’àmplia trajectòria investigadora en el camp de la neuropatologia. Tenia set doctorats honoris causa, era membre de la Reial Acadèmia de Doctors i havia rebut nombrosos reconeixements i distincions, entre les quals la Creu de Sant Jordi. 

El proper dimecres, 16 de novembre, se li ret homenatge al Campus Sant Cugat de UIC Barcelona, on té un laboratori al seu nom i on s’ubica la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. 

Jordi Cervós i Navarro (1930-2021) va estudiar Medicina a les universitats de Barcelona i Saragossa, i l’any 1952 es va traslladar a Alemanya, on es va especialitzar en Neuropatologia. Allà va començar una carrera investigadora fecunda que va despuntar arran de la descoberta de l’existència de nervis a les arterioles. Per això, se’l recorda com el pare de la microcirculació cerebral.

Al llarg dels seus gairebé 40 anys d’estada a Alemanya, Jordi Cervós i Navarro va ser vicepresident de la Universitat Lliure de Berlín, catedràtic de l’Institut de Neuropatologia de la mateixa universitat, així com president de la Societat Alemanya de Neuropatologia i Neuroanatomia.

El 1997, el Dr. Cervós va tornar a Barcelona per ser el primer rector de la llavors recentment creada Universitat Internacional de Catalunya (1997-2001), va ser director de Relacions Internacionals (2001-2007) i encara viatjava per tot el món donant a conèixer el projecte de UIC Barcelona. Tenia set doctorats honoris causa atorgats per les universitats de Hannover (Alemanya), Tokushima (Japó), Saransk (Rússia), Tessalònica (Grècia) Saragossa, Barcelona i la Complutense de Madrid.

Membre de la Reial Acadèmia de Doctors de Catalunya, a més dels set honoris causa, el Dr. Cervós havia rebut altres distincions com la Gran Creu al Mèrit Civil de la República Federal Alemanya, la Gran Creu de l’Ordre Civil d’Alfons X el Savi o la Creu de Sant Jordi (2002).

El gener de 2009 va celebrar el seu 80 aniversari a la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, i se li va retre homenatge posant el seu nom a un dels laboratoris de la Facultat. 

El proper dimecres, 16 de novembre, al Campus Sant Cugat de UIC Barcelona, se celebrarà un acte d’homenatge, amb la presència del Dr. José Vicente Lafuente, catedràtic en Neurociències a la Universitat del País Basc, el qual rememorarà la producció científica del Dr. Cervós amb una ponència sobre neuropatologia. A més a més, hi haurà una taula rodona en la qual participaran figures de referència en l’àmbit universitari i de recerca, com el Dr. Vicente Calatayud Maldonado, catedràtic emèrit de Neurocirurgia de la Universitat de Saragossa; el Dr. Josep Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya; el Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona, i la Dra. Marian Lorente, professora del departament de Medicina de la Universitat de Barcelona.

L’homenatge, emmarcat en els actes del 25 aniversari de la Universitat, finalitzarà amb un cafè col·loqui sobre la vida i obra del Dr. Jordi Cervós i la inauguració de l’exposició retrospectiva sobre la seva figura.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)