24/03/2021

Investigadors de la Facultat d’Odontologia i del Bioengineering Institute of Technology desenvolupen millores en el material utilitzat en les endodòncies

L’ús d’elements bioactius en la gutaperxa proporcionarà més adhesió al teixit dental i millorarà així els tractaments endodòntics

Actualment, la principal solució per mantenir les dents dels pacients que han tingut un traumatisme o una càries profunda que ha desencadenat una infecció del conducte radicular, és fer un tractament d’endodòncia. No obstant això, la gutaperxa, el material més utilitzat en aquests procediments, no presenta una capacitat òptima d’adhesió als teixits dentals.

Per això, l’equip format per Román Pérez, Bàrbara Giordano, Fernando Durán-Sindreu i José Antonio González, investigadors de l’àrea d’Endodòncia de la Facultat d’Odontologia i del Bioengineering Institute of Technology de UIC Barcelona, ha dut a terme un estudi a la recerca de millores en la gutaperxa. L’objectiu principal és millorar el segellament i l’adhesió d’aquest material al teixit dental i millorar així el pronòstic de la dent.

“Entre les diferents opcions que estem investigant per dissenyar nous materials de segellament, creiem que els elements bioactius són una estratègia prometedora per millorar els tractaments d’endodòncia”, asseguren els autors de l’estudi. “Gràcies a les seves característiques i composició química, podrien proporcionar a la gutaperxa més adhesió, biocompatibilitat i la possibilitat d’utilitzar-se com un sistema d’alliberament de fàrmacs”.

Aquest projecte, finançat amb fons FEDER OTRIS, s'ha materialitzat en una de les sis sol·licituds de patent realitzades per UIC Barcelona durant el 2020.

 

Logo FEDER