13/07/2022

Investigadors de UIC Barcelona en l’àrea de Biomedicina reben l’impuls de la Fundació ”la Caixa” per acostar-se als pacients

El projecte liderat per la investigadora Roni Wright ha estat una de les quinze iniciatives escollides en la convocatòria CaixaResearch Validate 2022, i tindrà el suport econòmic de fins a 100.000 euros i formació especialitzada en àmbits clau com la transferència de tecnologia i la comercialització

La Fundació ”la Caixa” ha donat a conèixer els quinze projectes de recerca biomèdica capdavantera d’Espanya i Portugal que impulsarà en el marc de la convocatòria CaixaResearch Validate 2022. Un panel d’experts europeus i professionals de l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut ha estat l’encarregat de seleccionar aquests projectes, als quals l’entitat vol donar suport per accelerar la seva arribada al mercat i acostar-los, així, als pacients que els puguin necessitar.

Entre els projectes seleccionats es troba l’estudi “Vers un nou tractament per al càncer de mama metastàtic”, liderat per la investigadora de UIC Barcelona Roni Wright i que es desenvoluparà en col·laboració amb el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Com explica Wright, “una de cada dotze dones desenvoluparà un càncer de mama al llarg de la seva vida. Tot i que el diagnòstic en una fase primerenca està associat a un elevat percentatge de supervivència, el 35 % d’aquests casos acabaran desenvolupant metàstasi. És cert que actualment existeixen tractaments prometedors per a aquests tipus de càncer, però al llarg de la recerca realitzada en els darrers anys, hem vist que un alt percentatge de tumors hi generen resistències”. 

Wright i el grup d’investigadors del laboratori del Dr. Miguel Beato (CRG) van mostrar l’any 2016, en l’estudi publicat a la revista Science i realitzat amb el suport de l’European Research Council i de l’AGAUR, que la progressió de determinats tipus de càncer depèn de la capacitat de les cèl·lules tumorals per produir energia (ATP) en el seu nucli i que bloquejar l’enzim NUDIX5 podria obrir la porta a un tractament eficaç en el càncer de mama agressiu. “L’ajuda CaixaResearch Validate contribuirà al desenvolupament d’un compost terapèutic, que hem anomenat HitX, el qual es dirigeix a una proteïna clau en l’enzim PARP1, la NUDT5”, detalla Roni Wright. “Quan aquesta proteïna es troba en nivells molt elevats als tumors de mama metastàtics, el risc de reincidència del tumor i de metàstasi és elevat. Amb aquest projecte volem optimitzar HitX per confirmar-ne el potencial terapèutic i avançar cap al desenvolupament d’un nou tractament per al càncer de mama metastàtic”.

Com afirma la responsable de la recerca, “aquest impuls representa una oportunitat increïble per submergir-me en l’inspirador ecosistema empresarial de Catalunya, així com poder transferir els descobriments fets al laboratori per marcar una diferència real en la vida de les persones”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)