21/02/2024

Investigadors del Departament de Medicina col·laboren en el programa europeu STOP-CSAM per prevenir l’abús sexual infantil

El projecte, finançat per la Comissió Europea, té com a objectiu principal contribuir a la prevenció de la violència sexual contra nens, nenes i adolescents a escala internacional a través d’un servei de teràpia per xat anònim i gratuït dirigit a consumidors d’aquests materials

Amb l’objectiu d’abordar la problemàtica de l’abús sexual infantil des d’una perspectiva preventiva, el projecte STOP-CSAM (Scalable Technology for Online Prevention of Child Sexual Abuse and Child Sexual Abuse Material) suposa una important iniciativa en la lluita contra aquesta problemàtica de rellevància social. En la implantació del programa a Espanya, hi col·laboren investigadors del Departament de Medicina de la Universitat. Es tracta de la psiquiatra forense i subdirectora del Departament de Medicina, Esperanza Gómez-Durán, de la psicòloga forense Thuy Nguyen Vo, el psicòleg i responsable de recerca Carlos García Forero, i la tècnica en bioinformàtica i bioestadística Berta Franch, tots ells investigadors.

Estudis internacionals han mostrat una disminució significativa en el consum de material d’abús sexual infantil en les persones que reben ajuda terapèutica. Per aquest motiu, el projecte STOP-CSAM s’enfoca en aquesta nova estratègia, que consisteix en la prevenció de l’abús sexual infantil a través de l’abordatge de la conducta dels qui mostren un interès sexual en nens, nenes o adolescents per reduir així la proliferació i l’ús d’imatges d’abusos sexuals a menors d’edat. En aquest sentit, una de les iniciatives més rellevants del projecte és la creació d’un xat interactiu, anònim, gratuït i confidencial, dirigit a persones que consumeixen material d’explotació sexual infantil, gestionat per terapeutes altament qualificats.

El projecte està liderat pel Charité – Universitätsmedizin Berlin (Hospital Universitari Charité de Berlín), amb la col·laboració de UIC Barcelona, i amb la participació d’institucions especialitzades de la República Txeca, Portugal i Alemanya.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)