08/10/2021

Jaime Font reivindica a UIC Barcelona el valor dels materials ceràmics en l’arquitectura contemporània

L’arquitecte i soci fundador de l’estudi d’arquitectura MESURA participa en la 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona

El 5 d’octubre, l’arquitecte Jaime Font, un dels socis fundadors de l’estudi d’arquitectura català MESURA, va participar amb una conferència en la 18a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona de UIC Barcelona School of Architecture. 

El director de la càtedra, Vicenç Sarrablo, va ser l’encarregat de presentar el ponent. En la seva intervenció, va posar en valor la trajectòria de MESURA, un despatx fundat l’any 2011 per antics companys d’universitat, i va destacar-ne la capacitat per articular, en pocs anys, un llenguatge propi dins del panorama arquitectònic. “MESURA l’integren cinc arquitectes joves que han impulsat la seva trajectòria fent servir materials d’aparença humil com la ceràmica amb resultats de gran contundència formal”, va incidir. 

A continuació, Jaime Font va iniciar la seva conferència, en la qual va explicar les dinàmiques de treball del seu despatx i el seu posicionament professional partint de dos dels seus projectes més coneguts: Casa Ter i Casa IV. “Vam arrancar el despatx en plena crisi i ens vam adonar que havia arribat el moment per a una arquitectura de prudència, però no per això, covarda o tímida”, va explicar. “Amb els anys, MESURA ha anat avançant cap a una mena d’arquitectura basada en l’ús de materials molt humils i en la cerca d’una geometria molt contundent”, va afegir.

D’igual manera, l’arquitecte va reivindicar el valor de la ceràmica en l’arquitectura contemporània, derivat del seu caràcter artesà i polivalent. “Encara que pugui semblar contradictori, l’arquitectura més disruptiva i que en major mesura pot transformar la forma de vida de la gent pot fer-se amb un tipus de materialitat basada en la ceràmica”, va defensar. 

Avui, MESURA l’integren un equip de més de quaranta arquitectes, dissenyadors i enginyers tècnics. Han estat catalogats com a Rising Star (WAN 2018), Emergent Studio (Dezeen 2018) i, entre els seus premis, hi ha el premi als Millors Arquitectes Joves de Catalunya (AJAC de construcció i paisatgisme), l’AR Premi Casa (Casa IV) i l’Europan.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)