20/04/2021

Jorge Gorostiza afirma a Foros 2021 que en l’època actual la ficció ha suplantat la realitat

La conferència de l’arquitecte i crític de cinema va anar acompanyada de la projecció de dues pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya

El 15 d’abril passat, l’arquitecte i crític de cinema canari Jorge Gorostiza va intervenir en el cicle Foros de UIC Barcelona School of Architecture i, en la seva conferència, va sostenir que “la pantalla ha suplantat la realitat, la ficció ha guanyat la partida a la realitat”. Gorostiza va dur a terme en la seva intervenció un recorregut per fenòmens que il·lustren aquesta relació cada vegada més nítida entre ficció i realitat, com ara l’explosió de la indústria dels videojocs —que ja supera en volum de negoci el cinema—, l’auge de les multipantalles, la primacia de l’ús del mòbil entre les noves generacions o l’eclosió d’edificis-pantalla arreu del món. 

La conferència de Jorge Gorostiza va anar precedida de la projecció de dues pel·lícules a la Filmoteca de Catalunya: el 13 d’abril es va projectar el film El vientre de un arquitecto, de Peter Greenaway. L’endemà, el 14 d’abril, es va projectar la pel·lícula My architect, de Nathaniel Kahn, fill del famós arquitecte estatunidenc Louis I. Kahn. Totes dues projeccions van ser presentades per Jorge Gorostiza, que va aprofundir en les relacions entre el cinema i l’arquitectura i, en particular, en la manera en què la professió de l’arquitecte s’ha reflectit en l’àmbit cinematogràfic.

Jorge Gorostiza ha publicat nombrosos articles i llibres sobre cinema i arquitectura des dels anys noranta i, entre els anys 2000 i 2005, va exercir com a director de la Filmoteca Canària. Participa en els jurats de nombrosos festivals cinematogràfics i imparteix conferències en escoles d’arquitectura de tot Espanya i en centres culturals.

Amb el títol “Expectations” (‘Expectatives’), Foros 2021 conduirà les reflexions sobre l’escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, especialment en l’àmbit de l’arquitectura i l’urbanisme.