08/04/2021

Jorge Riechmann adverteix en Foros 2021 que la humanitat es troba a la vora d'un veritable abisme ecològic i social

L'escriptor, activista i professor universitari denúncia que la racionalitat econòmica dominant ha silenciat els enfocaments alternatius i ha esdevingut en una catàstrofe cultural evidenciada en fenòmens com el negacionisme

“Ens trobem a la vora d'un veritable abisme ecològic i social i això és conseqüència directa de la desconnexió de la teoria econòmica respecte a les realitats biofísiques del planeta”. És l'advertiment que l'escriptor, activista i professor universitari Jorge Riechmann va llançar en la seva intervenció, el passat 24 de març, en el marc del cicle Foros 2021 de UIC Barcelona School of Architecture.

En la seva conferència, titulada “Horitzons de col·lapse ecosocial. Cap a un final catastròfic de la modernitat?”, Riechmann es va retrotreure a principis de la dècada dels 70, moment en el qual autors com l'economista Nicholas Georgescu-Roegen o el científic Vladimir Vernadsky van establir els fonaments “del que podria haver estat una cultura i una economia viable i sustentable”. No obstant això, va assenyalar, “aquesta revolució bio-econòmica no va tenir lloc i van acabar guanyant la partida els que neguen l'amenaça climàtica”. Més de cinquanta anys després, “estem immersos en un veritable imperialisme de l'economia dominant, que s'ha anat reforçant amb els anys i que ha aconseguit desplaçar els enfocaments alternatius”. Jorge Riechmann va concloure que les nostres societats han de conscienciar-se que “el que no resulta biofísicament possible, no serà mai econòmicament viable i que, ignorar aquesta realitat, ens portarà a una catàstrofe planetària”.

Professor del Departament de Filosofia de la Universitat Autònoma de Madrid, Jorge Riechmann ha destacat en els últims anys per assajos de gran lucidesa com ¿Derrotó el smartphone al movimiento ecologista? (2016), ¿Vivir como buenos huérfanos? (2017), Ecosocialismo descalzo (2018) i Otro fin del mundo es posible (2019). Escriu, a més, el seu propi blog www.tratarde.org

Amb el títol “Expectations” (‘Expectatives’), Foros 2021 conduirà les reflexions sobre l'escenari de reconstrucció derivat de la crisi de la COVID-19 en tots els àmbits de la societat, especialment en l'àmbit de l'arquitectura i l'urbanisme.