14/12/2022

La 19a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona estudia els panells ceràmics per a la construcció industrialitzada

Una vintena d’alumnes de quart curs d’Arquitectura van presentar els seus projectes davant un jurat integrat per arquitectes de prestigi

L’Aula Jardí de UIC Barcelona va acollir el 24 de novembre el jurat final de la 19a edició de la Càtedra Ceràmica Barcelona de UIC Barcelona School of Architecture, que enguany es va desenvolupar sota el títol “Panells ceràmics per a la construcció industrialitzada”. Al llarg de cinc setmanes, una vintena d’estudiants de la Càtedra han treballat en el desenvolupament de propostes amb la finalitat de dissenyar peces noves, aprofundint en l’aplicabilitat en l’àmbit de la construcció industrialitzada.

El jurat d’aquesta nova edició l’ha integrat Víctor Echarri, director de UIC Barcelona School of Architecture; Ferran Ventura, sotsdirector de l’Escola d’Arquitectura de Màlaga, i Xavier Martí, d’OAB Arquitectura.

Prèviament al veredicte del jurat, el rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, va tenir l’oportunitat de conèixer les propostes dels estudiants, acompanyat pel director de UIC Barcelona School of Architecture, Víctor Echarri; pel director de la Càtedra, Vicenç Sarrablo, i pels professors de la Càtedra, Jordi Roviras i Cristina García Castelao. El rector de la Universitat va traslladar l’enhorabona als estudiants, va remarcar la importància del paper de la Càtedra Ceràmica i va destacar que la creativitat és una peça clau en l’arquitectura i en la societat. Vicenç Sarrablo, per la seva banda, també es va adreçar als alumnes per felicitar-los pel seu recorregut i animar-los en el seu futur professional “l’arquitectura és una carrera molt exigent i és fàcil perdre’s en qualsevol moment i sentir-se nàufrag. Però aquí heu arribat tots a bon port, i per a nosaltres ha estat un honor enorme acompanyar-vos en la travessia”.

Càtedra ceràmica

 

Projectes guanyadors

A mitja tarda es van donar a conèixer els projectes guanyadors. Les guanyadores d’aquesta 19a edició de la Càtedra van ser Agathe Zgorecki, Thelma Rut Gudbrandsdottir i Ana González. En el cas de la peça d’Agathe Zgorecki, el jurat va destacar que “és estructuralment capaç de construir espais per si mateixa”. De la peça de Thelma Rut Gudbrandsdottir va destacar que es tractava d’una peça “molt bonica amb una gran capacitat de combinació”. D’Ana González va apuntar que és “una solució brillant, subtil i elegant. Una peça, o sistema, que genera per si mateixa espais arquitectònics de gran riquesa”.

En el tancament de l’esdeveniment, Vicenç Sarrablo va agrair el gran esforç dels estudiants i va destacar la qualitat de totes les propostes.

La Càtedra Ceràmica de Barcelona fa 19 anys consecutius que se celebra gràcies al patrocini de l’Associació Espanyola de Fabricants de Taulells i Paviments Ceràmics (ASCER). La Càtedra té per objectiu impulsar el contacte entre estudiants d’Arquitectura i la indústria de manera que els futurs arquitectes puguin orientar les seves propostes cap a la ceràmica, innovant en nous formats o bé desenvolupant noves aplicacions i prestacions en formats ja existents.