04/05/2021

La Càtedra DECIDE organitza un seminari sobre pràctiques en el lideratge infermer per a l’atenció del pacient crònic durant la COVID-19

Durant la sessió en línia es van donar a conèixer els projectes guanyadors dels Premis DECIDE 2020

El dijous 29 d’abril, la Càtedra DECIDE de UIC Barcelona va organitzar el seminari “Pràctiques innovadores en el lideratge infermer per a l’atenció integral del pacient crònic en context COVID-19”. La trobada va reunir infermers i professionals del sector sanitari que volien conèixer noves pràctiques dutes a terme a Espanya durant la pandèmia de la COVID-19, enfocades en l’atenció primària i l’atenció integrada. En aquest esdeveniment també es van donar a conèixer els guanyadors dels Premis DECIDE 2020, organitzats en col·laboració amb la farmacèutica Boehringer Ingelheim.

El Dr. José Ramón Martínez, infermer i president de l’Associació Espanyola de la Infermeria Comunitària, va ser l’encarregat de donar la benvinguda a la trobada, i en la seva intervenció va destacar el valor d’impulsar uns premis que reconeixen el paper dels professionals de la infermeria. A continuació, la Dra. Cristina Rey, infermera i investigadora de la Unitat de Suport a la Recerca de l’Institut Català de la Salut, va impartir la conferència inaugural “Recerca i lideratge en infermeres en atenció primària”.

Seguidament, es van donar a conèixer els projectes guardonats en la primera edició dels Premis DECIDE i les autores premiades van tenir l’oportunitat de presentar les seves iniciatives als assistents.

El premi a la iniciativa més innovadora en professionals va ser per a Silvia Cilleruelo, infermera d’atenció primària i tutora d’EIR Comunitària i Família, amb el seu projecte “Exercici terapèutic en EPOC”. L’objectiu d’aquest treball és millorar el seguiment dels pacients, formar els companys infermers i elaborar material d’educació sanitària en tots els aspectes de la malaltia.

Així mateix, l’accèssit d’aquesta categoria va ser per a Isabel García, infermera i adjunta a la Direcció de l’EAP Vinyets, amb el treball “Lideratge i homogeneïtzació en l’abordatge a la cronicitat”, l’objectiu principal del qual és estandarditzar la consulta d’infermeria de l’EAP amb la finalitat d’unificar els procediments de les organitzacions que utilitzen diferents pràctiques per al mateix procés.

En la categoria de millor proposta amb resultats, la guanyadora va ser Clara Sendra, infermera gestora de residències de Girona 4, pel projecte “Gestors de residències: un projecte d’innovació i compromís de la infermeria d’atenció primària a la província de Girona”. En la presentació, Sendra va donar a conèixer la figura de gestora de residències com a projecte pilot a tot Catalunya i totes les funcions que han exercit aquests mesos de pandèmia.

L’accèssit d’aquesta categoria va ser per a Elena López, directora del CAP de Corbera de Llobregat, amb el seu projecte “Seguiment proactiu d’Infermeria a PCC en un equip semirural en temps de COVID”. Amb aquest treball, l’autora tenia com a objectiu principal potenciar l’atenció centrada en la persona, i així augmentar la identificació del pacient crònic complex i de pacients en situació de vulnerabilitat.

Accedeix al vídeo de la sessió.