07/03/2022

La pandèmia per COVID-19 ha portat un augment de la pràctica de sexting, especialment entre els joves

Segons un estudi liderat per UIC Barcelona, publicat a la revista internacional Environmental Research and Public Health, la pràctica del sexting va augmentar durant el confinament un 2 % entre les noies i un 10 % entre els nois. L’estudi és fruit del projecte SEXVICT, finançat per la Fundació MAPFRE

L’article, titulat “Exploring Sexting and Online Sexual Victimization during the COVID-19 Pandemic Lockdown”, és el primer dels articles publicats sobre el projecte i l’han realitzat dues investigadores de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de UIC Barcelona, Aina M. Gassó  i Esperanza L. Gómez-Durán, amb la col·laboració de KatrinMueller-Johnson (Oxford University) i José R. Agustina (Universitat Abat Oliba CEU).

Com expliquen els autors de l’estudi, a partir d’una definició de Janis Wolak i David Finkelhor, professors de la Universitat de New Hampshire, el sexting consisteix en “l’acte d’enviar, rebre o reenviar fotos o vídeos amb contingut sexual a través de dispositius electrònics o xarxes socials”. Els autors asseguren que, durant el confinament, la pràctica del sexting entre els adults joves ha augmentat en un 4 %, és a dir, que ha passat del 23 al 27 %.  

D’altra banda, l’equip investigador també fa referència a la victimització sexual en línia i assegura que un 17 % de joves entre 18 i 25 anys l’han sofert: un 19 %, les noies, i un 11 %, els nois.

L’estudi el va aprovar el Comitè d’Ètica de UIC Barcelona, i es va dur a terme amb dades recollides mitjançant una enquesta en línia. Els participants, de manera voluntària i anònimament, per afavorir l’honestedat, van participar-hi a través de xarxes socials com Twitter, LinkedIn, WhatsApp i Instagram i a través de llistes de correu. 

A més a més, els participants van rebre informació sobre els recursos comunitaris als quals podien accedir en cas d’angoixa i on podien rebre suport les víctimes. 

Més informació 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)