15/06/2022

La professora Olga Laporta-Hoyos, del Departament de Fisioteràpia, obté una de les prestigioses beques Marie Skłodowska-Curie

Gràcies a la prestigiosa beca de la Unió Europea, Olga Laporta-Hoyos podrà dur a terme un postdoctorat de tres anys i mig a la Universitat de Barcelona i a la Universitat de Califòrnia a San Francisco

Olga Laporta-Hoyos, professora del Màster Universitari en Fisioteràpia Pediàtrica, ha obtingut la prestigiosa beca Marie Skłodowska-Curie per dur a terme el projecte de recerca “Evaluation of Autism SpEctrum Disorder in children with CP, EASED-CP”. 

Com explica Laporta-Hoyos, “el contacte amb persones amb trastorns del neurodesenvolupament i les seves famílies durant la meva activitat clínica a l’Associació Catalana d’Integració i Desenvolupament Humà (acidH) m’ha portat a veure repetidament nens amb paràlisi cerebral que presentaven trets del trastorn de l’espectre autista, i aquests últims suposaven, sovint, una limitació més gran en el funcionament diari dels petits. Aquesta realitat em va impulsar a buscar la manera de millorar la identificació correcta d’aquests trets i diferenciar-los d’altres símptomes que presenten les persones amb paràlisi cerebral”. Així va sorgir el projecte de recerca que Laporta desenvoluparà amb l’objectiu de proposar unes guies clíniques i una eina estandarditzada que permeti als professionals identificar correctament els trets del trastorn de l’espectre autista en persones amb paràlisi cerebral. “Aquest procés partirà de les necessitats identificades per les persones amb paràlisi cerebral i les seves famílies i implicarà generar consens entre experts en l’àmbit internacional”, detalla la investigadora. 

Gràcies a la beca Marie Skłodowska-Curie, la professora del Departament de Fisioteràpia podrà desenvolupar la seva recerca al llarg dels pròxims tres anys i mig a la Universitat de Barcelona i la Universitat de Califòrnia a San Francisco. “Disposar d’aquesta ajuda important és una oportunitat per poder aprendre en majúscules. Em sento molt afortunada de tenir la llibertat de liderar aquest projecte en el qual crec. És un repte important que estic segura que em permetrà madurar moltíssim en la meva pràctica clínica i investigadora”, explica Olga Laporta-Hoyos.

Les beques Marie Skłodowska-Curie formen part del programa de recerca de la Unió Europea i estan obertes a investigadors i investigadores excel·lents de tot el món de totes les disciplines. Tenen com a objectiu dotar els professionals de la recerca de les habilitats necessàries i l’experiència internacional per desenvolupar una carrera d’èxit, tant en el sector públic com en el privat, i, d’aquesta manera, enfortir la capacitat d’innovació i recerca a Europa. Així mateix, gràcies a aquest programa d’ajudes, els investigadors poden desenvolupar el seu treball en qualsevol país de la Unió Europea o en països associats.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)