13/07/2023

La psiquiatra infantojuvenil Elena Pujals adverteix de la relació entre el TDAH i l’ús abusiu de pantalles en la infància

La professional de Support - Clínica Universitària de Psicologia i Psiquiatria de UIC Barcelona i professora del grau en Psicologia recorda que les pantalles no estan recomanades en els primers anys de vida perquè a aquestes edats el desenvolupament cerebral està molt actiu

En el marc del Dia Internacional del Trastorn per Dèficit d’Atenció i Hiperactivitat (TDAH), la psiquiatra infantojuvenil de la clínica Support Elena Pujals ha advertit de la relació entre aquest trastorn i l’ús abusiu de pantalles durant la infància.

La professora del grau en Psicologia també ha explicat que, no obstant això, es tracta d’un trastorn del neurodesenvolupament i el pes genètic és del 70 %. En aquest sentit, ha assenyalat que també tenen influència altres factors com els problemes que s’esdevenen durant l’embaràs i part, així com factors ambientals, com per exemple patir violència o maltractament en la infància.

En l’actualitat, segons l’especialista, a Espanya un 6,8 % de nens i adolescents pateixen TDAH. Pujals ha explicat que, en els últims anys, la prevalença s’ha mantingut estable, malgrat que potser hi ha una percepció d’increment del diagnòstic que va vinculada al fet que ara es parla molt més sobre trastorns del neurodesenvolupament i de l’aprenentatge.

A l’hora de diagnosticar la malaltia, l’experta ha apuntat que en el cas de les nenes el diagnòstic sol ser més tardà, ja que presenten un perfil clínic en el qual la hiperactivitat i la impulsivitat són més mentals o emocionals, per la qual cosa són menys conflictives amb l’entorn, presenten menys alteracions de conducta i no solen sol·licitar ajuda. En aquest sentit, la detecció precoç és molt important per poder iniciar com més aviat millor un abordatge terapèutic multidisciplinari que permeti minimitzar les complicacions del TDAH, com el fracàs i l’abandó escolar o altres trastorns com l’ansietat, la depressió o el consum de substàncies.

Pujals destaca també que els signes d’alarma que poden portar a pensar en un cas de TDAH són la inatenció, la hiperactivitat o la impulsivitat, símptomes que es mantenen en el 30-50 % de les persones quan són adultes. La psicòloga de la clínica Support lamenta que encara queda molta feina per eliminar l’estigma associat a aquest trastorn.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)