22/06/2021

L’alumna Lara Franco participa en un projecte multicèntric amb la Universitat de Coïmbra

L’estudiant del Màster en Odontopediatria Integral i Hospitalària forma part d’un projecte que avalua com ha afectat la COVID-19 en els hàbits de dieta i higiene dels nens i adolescents de la Península Ibèrica. En aquesta entrevista, la Lara ens endinsa en el projecte i ens avança alguns dels resultats obtinguts amb l’anàlisi de les dades.

Com sorgeix l’oportunitat de participar en l’estudi i què suposa per a tu? 
El març del 2021, el Dr. Francisco Guinot Jimeno, cap de l’àrea d’Odontopediatria de UIC Barcelona, em va proposar col·laborar en aquest estudi multicèntric. Per mi suposa una gran oportunitat tant acadèmica com professional. A més a més, m’ha permès conèixer companyes meravelloses de la universitat de Coïmbra, per la qual cosa també és un repte personal.

Quin és l’interès principal d’aquest estudi dins l’àmbit odontològic? 
La temàtica d’aquest estudi és especialment interessant perquè caracteritza l’impacte del confinament causat per la pandèmia de la COVID-19 en les actituds, comportaments i estat de salut bucal dels nens i adolescents de tots dos països.

Amb quina hipòtesis heu iniciat la recerca? 
La hipòtesi amb la qual hem iniciat la recerca és que el confinament causat per la pandèmia de la COVID-19 ha provocat canvis significatius en la vida diària de nens i adolescents, i s’han reportat canvis significatius en els comportaments i hàbits de salut infantil.

Quina metodologia s’ha utilitzat per a l’obtenció dels resultats?
És un estudi que involucra la distribució d’una enquesta semiestructurada, en format digital, als cuidadors de 770 nens de 3 a 17 anys que avalua característiques sociodemogràfiques, pràctiques d’higiene bucal dels nens, accés a l’atenció odontològica i hàbits alimentaris durant el període de COVID-19. S’estima que l’emplenament del qüestionari per part dels tutors del nen no supera els cinc minuts.

Quins resultats espereu obtenir amb la vostra recerca? 
Es preveu que la majoria dels pares informin canvis en la rutina del nen durant la pandèmia, que hagin augmentat significativament la ingesta de sucres entre els àpats principals. Quant als hàbits d’higiene bucal, s’estipula un augment en la freqüència del raspallat. A més a més, creiem que durant el confinament per la COVID-19, va haver-hi una reducció dels serveis d’atenció odontològica pediàtrica en comparació amb el període anterior per por de la transmissió del virus.

Com a alumna del Màster en Odontopediatria Integral i Hospitalària, què t’han aportat els coneixements del màster en la realització del projecte? 
Fer el màster m’ha aportat grans coneixements en l’àrea d’Odontopediatria i Recerca, des de com es pot fer una cerca bibliogràfica correcta fins a com es pot elaborar un projecte de recerca, sempre seguint uns protocols establerts inclosos els ètics.

El projecte es fa en col·laboració amb la Universitat de Coïmbra, quin paper hi ha tingut la universitat portuguesa?
L’Institut d’Odontopediatria i Medicina Dental Preventiva de la Universitat de Coïmbra està col·laborant amb UIC Barcelona mitjançant la creació del projecte i la difusió del qüestionari en la població pediàtrica de Portugal per obtenir així uns resultats més amplis, els quals es fusionaran amb els obtinguts en els nens d’Espanya.

I quin ha estat el paper de l’àrea d’Odontopediatria de UIC Barcelona en la recerca? 
Des de l’àrea d’Odontopediatria de la Universitat estem creant un nou projecte de recerca amb el qual difondrem de manera digital un qüestionari que ens permetrà obtenir resultats que puguin respondre a les nostres hipòtesis.

Quina contribució us agradaria fer a l’àmbit odontològic amb l’estudi? 
Aquest estudi té com a objectiu principal contribuir a la definició i implementació d’estratègies de salut pública dirigides a promoure la salut bucodental durant i després dels períodes pandèmics en la població pediàtrica.
 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)