10/06/2021

Les 2es Jornades de Llenguatge Jurídic posen sobre la taula els desafiaments i els reptes d’aquest llenguatge d’especialitat

Diferents experts en la matèria comparteixen la seva experiència tant en l’àmbit nacional com internacional

Les 2es Jornades de Llenguatge Jurídic impulsades per la Facultat d’Humanitats de UIC Barcelona han reflexionat sobre els desafiaments i els reptes que té aquest llenguatge d’especialitat a partir de la veu de diferents experts de l’àmbit nacional i internacional que han compartit la seva experiència en la matèria.

Durant la primera sessió, el dijous 27 de maig, hi van intervenir acadèmics que centren la seva activitat a estudiar els recursos per aconseguir un llenguatge jurídic clar. En primer lloc, la professora de la Universitat de Barcelona Estrella Montolío va exposar la seva recerca sobre les expressions d’atenuació assertiva en un corpus de sentències espanyoles. A continuació, la professora de la Universitat Nacional d’Educació a Distància Iria da Cunha va explicar els recursos i les eines que existeixen actualment per a la redacció de textos jurídics en llenguatge clar, especialment el nou programa “ArtText Claro”. La professora de la Universitat de la Serena Paulina Meza va tancar aquest primer bloc exposant una proposta d’instrument per valorar l’escriptura clara en l’àmbit jurídic

Després, les professores de la Universitat de Barcelona M. Ángeles García Asensio i Irene Yúfera van analitzar els procediments de reproducció del discurs aliè en les resolucions judicials, i el professor de la Universitat de Trieste Gianluca Pontrandolfo va abordar la comparació discursiva del llenguatge judicial nacional i l’eurolecte judicial espanyol a partir d’un estudi basat en JustClar. Per tancar el primer dia de les jornades, el professor de la Universitat de Navarra Dámaso Izquierdo va parlar de l’atenuació en un corpus de sentències sobre delictes contra el dret a l’honor.

La segona sessió de la jornada, el divendres 28 de maig, va consistir en una taula rodona moderada pels professors Ricardo Jiménez i Maria Mut sobre la realitat del llenguatge jurídic a Espanya. Hi van participar el magistrat del Tribunal Suprem Ignacio Sancho; la professora de la Universitat de Navarra Ruth Breeze; el lletrat del Tribunal Suprem i analista de l’Equip d’Anàlisi Jurisprudencial del CENDOJ-CGPJ, Raúl Cancio; l’advocat soci de Fieldfisher-Jausàs Pablo Franquet, i la jutge del Jutjat de Primera Instància n. 6 a Fuenlabrada, Elena de Oro. Tots ells van reflexionar sobre com es pot millorar el llenguatge de les resolucions judicials, com es pot recuperar la tradició d’escriure bé, quina és la formació dels jutges, com es pot trobar l’equilibri entre la simplificació excessiva i el respecte a la naturalesa dels textos jurídics i la importància del llenguatge oral dels jutges.

Les 2es Jornades de Llenguatge Jurídic han estat organitzades pel professor de la Facultat d’Humanitats i la Facultat de Dret de UIC Barcelona Ricardo Jiménez, i les professores de la Facultat de Dret Maria Mut i Pilar Rey. La degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, va ser l’encarregada d’obrir la primera sessió de les jornades.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)