21/04/2021

Les vivències d’un Erasmus en pandèmia

L’estudiant de quart del Grau en Publicitat i Relacions Públiques Edu Prats està estudiant a Roma durant aquest segon semestre

En un dels anys acadèmics més atípics que es recorden, Edu Prats va decidir que estudiaria a Roma durant el primer semestre del seu quart i últim any del Grau en Publicitat i Relacions Públiques gràcies al programa Erasmus. Finalment, la pandèmia va fer endarrerir uns mesos el seu aterratge a la capital italiana, on va arribar l’1 de febrer i s’hi estarà fins al mes de juny, moment en el qual tornarà a Barcelona per graduar-se amb la resta dels seus companys. 

Des del primer moment, el jove de Sant Cugat va tenir clar que Roma era el lloc amb el qual volia posar la cirereta del pastís als seus anys de carrera i un cop va arribar-hi, ho va confirmar: “Els carrers, la gent, el clima i la llengua són alguns dels elements que converteixen aquesta ciutat en excepcional”. De fet, les restriccions sanitàries li han permès conèixer una ciutat alliberada com mai de visitants, un fet que ha aprofitat per gaudir dels principals museus de la ciutat o passejar pel casc antic sense haver d’esquivar les fotografies de grup de turistes entusiasmats per immortalitzar el seu pas per Roma. “Soc conscient que molts dels llocs icònics del centre en circumstàncies normals estarien plens, així que estic aprofitant per gaudir-los al màxim”, explica. 

Una experiència Erasmus diferent

El dia a dia de l’Edu, però, també transcorre a la Universitat LUMSA, on cursa els crèdits que li falten per acabar el Grau. Reconeix que el sistema acadèmic italià és diferent al d’aquí sobretot pel que fa als exàmens, ja que són “principalment orals” i ha constatat que el caràcter internacional de la ciutat també està present a la Universitat. Curiosament, en un principi va viure en un pis amb gent de països com Gàmbia, Xipre, Irlanda, l’Índia o el Congo, però fa poc que va canviar i actualment comparteix pis amb tres nois andalusos, una noia valenciana i un capverdià. “Tot i que les classes són presencials, sabia que per culpa de la COVID-19 no hi hauria gaire ambient al campus”, indica el santcugatenc, que ha pogut viure l’experiència Erasmus fora de les aules. En aquest sentit, relata que les restriccions “són més suaus que a Catalunya”, de manera que ha pogut fer “certa vida social per conèixer gent de tots els indrets del món”.

L’experiència li està anant tan bé que els dies volen i encara no pensa en les dues etapes que ha de tancar: l’Erasmus i el Grau. “Ara estic vivint sense una rutina marcada, però sé que un cop torni hauré de començar a encaminar el meu futur professional”, exposa. De fet, farà les pràctiques al setembre i somia que acabarà treballant en alguna feina que potenciï la seva creativitat: “M’agradaria arribar a ser director creatiu en una agència i no m’importaria dedicar-me a la docència universitària”, diu. De moment, però, encara té moltes setmanes per gaudir de la ciutat eterna. Fins i tot en pandèmia tots els camins porten a Roma.