13/05/2022

Mariolina Ceriotti assegura que és possible tenir “un vincle familiar des de la llibertat”

Més de 500 congressistes, de 50 nacionalitats, es reuneixen des d’avui i fins al 15 de maig a UIC Barcelona per parlar sobre família i ajudar en la formació de persones que es dediquen, o es volen dedicar, a la tasca de l’acompanyament familiar

La neuropsiquiatra milanesa i divulgadora Mariolina Ceriotti ha impartit aquest matí la ponència inaugural del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar que organitza UIC Barcelona del 13 al 15 de maig. La ponència de Ceriotti, autora de llibres supervendes com Erótica y materna, Masculino: Fuerza, eros, ternura o La familia imperfecta, ha girat al voltant dels vincles familiars, i ha assegurat que és possible “tenir un vincle familiar i que no hi falti la llibertat”, després d’atribuir la caiguda dels matrimonis i de la natalitat al fet que les persones “prefereixen vincles més lleugers que no siguin definitius”.

Durant el I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar, que se celebra durant tres dies a UIC Barcelona, Ceriotti ha explicat que perquè una relació de parella funcioni és molt important ocupar una posició adequada en la família, respectar els límits de cadascú i mantenir la distància idònia en la relació amb altres persones. L’experta ha afirmat que, sovint, “moltes crisis de persones o de parella tenen a veure amb el fet que falla algun d’aquests conceptes”. “Moltes vegades ens trobem persones amb problemes pels llaços que mantenen encara amb la família d’origen o altres figures familiars del passat”, ha afegit.

A continuació, hi ha intervingut Raphael Bonelli, professor de psiquiatria a la Universitat Sigmund Freud de Viena, que ha parlat sobre els límits de l’acompanyament i la intervenció terapèutica a les crisis familiars.

Més de 500 congressistes, de 50 nacionalitats, es reuneixen des d’avui i fins al 15 de maig a UIC Barcelona per parlar sobre família i ajudar en la formació de persones que es dediquen, o es volen dedicar, a la tasca de l’acompanyament familiar. El rector, Alfonso Méndiz, ha obert el congrés donant les gràcies als assistents i destacant que el workshop, organitzat per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família (IESF) de UIC Barcelona, no és un taller sinó “una gran reunió familiar; una fita que marcarà un abans i un després sobre els estudis de la família”. A l’esdeveniment, hi han assistit congressistes de diverses parts del món, com Mèxic, Kenya o Filipines. Durant tres dies, i en el marc del Dia Internacional de la Família, es donaran a conèixer iniciatives d’acompanyament familiar i hi haurà un espai de networking i un intercanvi de bones pràctiques.

El programa del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar consta de sessions de caràcter teoricoformatiu i taules d’experts que aportaran reflexions orientades a l’acció en els diferents àmbits de l’acompanyament familiar. Montserrat Gas, directora de l’IESF, ha destacat a la presentació inicial que “hem volgut donar-li un caràcter molt pràctic, al congrés. Amb aquestes jornades busquem comprendre les dificultats actuals amb què es troba la família, i donar així un nou enfocament en la manera d’ajudar-la”. En aquest sentit, Gas assegura que l’objectiu principal és que els participants puguin formar-se, que puguin aprendre i adquirir noves idees sobre com acompanyar les famílies, creant xarxa de contacte entre professionals que treballen en aquest camp. Entre els ponents de la jornada hi ha experts del món de la medicina, l’educació, la comunicació i també el món eclesial.

Demà tindrà lloc la segona jornada del workshop, amb ponències de Rafael Lafuente, expert en educació afectivosexual, o Juan José Pérez Soba, de l’Institut Juan Pablo II sobre Matrimoni i família (Roma).
 


  • Mira els vídeos de la jornada d'avui:

La neuropsiquiatra milanesa i divulgadora Mariolina Ceriotti ha impartit aquest matí la ponència inaugural del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar. La ponència de Ceriotti ha girat al voltant dels vincles familiars, i ha assegurat que és possible "tenir un vincle familiar i que no hi falti la llibertat", després d'atribuir la caiguda dels matrimonis i de la natalitat al fet que les persones "prefereixen vincles més lleugers que no siguin definitius".

Més de 500 congressistes, de 50 nacionalitats es donen cita des d'avui i fins al 15 de maig a UIC Barcelona per parlar sobre família i ajudar en la formació de persones que es dediquen, o es volen dedicar, a la tasca de l'acompanyament familiar.

Raphael Bonelli, professor de psiquiatria de la Universitat Sigmund Freud de Viena i ponent del congrés, ens parla de la rellevància del I Workshop Internacional sobre Acompanyament Familiar i de la importància que tingui lloc a UIC Barcelona.


#FamilySupportUIC