20/03/2023

Sant Josepmaria, l’home que parla de les coses més santes com santa Teresa o sant Joan de la Creu…, però amb el llenguatge de Galdós

El filòleg Fidel Sebastián publica una edició crítica de Camí, l’obra magna del fundador de l’Opus Dei, i la presenta a UIC Barcelona, acompanyat de Guillermo Serés, membre corresponent de la Reial Acadèmia Espanyola. A l’acte, a què van assistir gairebé mig centenar de persones, va fer un repàs als motius d’aquest llibre i què ha suposat, per a ell, l’estudi profund de l’obra d’Escrivà de Balaguer

Quan és a punt de sortir l’edició número 100 de la primera obra de sant Josepmaria, aquest treball de Fidel Sebastián, publicat pel Centre per a l’Edició de Clàssics Espanyols, situa sant Josepmaria i la seva primera obra entre els clàssics de la literatura espiritual. En paraules de Guillermo Serés, aquesta edició, excel·lentment anotada, ha recuperat l’edició i les reescriptures que va fer el sant en vida.

Fidel Sebastián és filòleg especialista del Segle d’Or espanyol; ha editat anteriorment, entre altres obres, el Llibre de la vida de santa Teresa de Jesús, i la Introducción del símbolo de la fe de fra Luis de Granada, per a la Biblioteca Clàssica de la Reial Acadèmia Espanyola. Per fer aquest treball, ha manejat gairebé les cent edicions existents i, a més de “descobrir el místic Escrivà”, pot dir que “Camí és un clàssic perquè el seu missatge és permanent”.

En aquest sentit, Sebastián assegura que “sant Josepmaria parla de les coses més santes com santa Teresa, o sant Joan de la Creu…, però amb un llenguatge civil; molt més a l’estil de Galdós. És a dir, un llenguatge de la gent corrent: ni clerical, ni solemne. Planer”.

L’exhaustiva anotació dels 999 punts de Camí facilita al lector del segle XXI una més bona comprensió del text, i l’ajuda a situar cada punt en el context lingüístic, religiós, històric i cultural. Com diu Serés, “estem davant d’un document i un monument”.