18/12/2020

UIC Barcelona aconsegueix sis patents en un any

S’han registrat tres patents en l’àmbit de l’arquitectura i tres en el sector de les ciències de la salut

Diferents grups d’investigadors de la Universitat han registrat un total de sis patents al llarg d’aquest 2020, tres d’aquestes presentades el darrer trimestre. Els projectes, que s’han sol·licitat entre els mesos de maig i novembre, estan liderats per equips de recerca de l’àmbit de l’arquitectura i l’àrea de ciències de la salut, en concret, del camp de l’odontologia.

La primera patent, “Dispositivo y método formador en continuo de tubos compuestos rígidos de geometría variable”, la van presentar dos investigadors de UIC Barcelona School of Architecture, Vicenç Sarrablo i Oriol Carrasco, juntament amb Lluís Gil, de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

Vicenç Sarrablo també ha liderat el projecte de patent “Módulo de extensión prefabricado acoplable en voladizo a una fachada de un edificio” i, juntament amb Jordi Roviras, professor d’Arquitectura de UIC Barcelona, ha sol·licitat el registre de la tercera patent d’arquitectura, “Panel de revestimiento colector y/o emisor de energía térmica”, el mes de maig.

Quant a l’àmbit de ciències de la salut, el primer projecte de patent sol·licitat ha estat “Composition comprising nanoparticles, method for the preparation of a composition comprising nanoparticles and uses of the composition for dental treatment”, dels investigadors de UIC Barcelona Fernando Durán-Sindreu, José A. González, Román Pérez, Firas Elmasmari, i de les investigadores de la Universitat de Barcelona (UB) Elena Sánchez i María L. García.

El grup de recerca de Román Pérez, Barbara Giordano, Fernando Durán-Sindreu i José A. González està desenvolupant el projecte “An isoprene-based matrix composition (gutapercha)”, una patent sol·licitada el mes d’octubre.

Per acabar, Xavier Gil i Felipe Arias, de UIC Barcelona, juntament amb M. Pau Ginebra, J. M. Manero, Elisa Rupérez, Juan M. Pou, Antonio Riveiro, Rafael Comesaña, Jesús del Val, Fernando Lusquiños i Oscar Barro, tots ells de la UPC, han desenvolupat la patent “Método de fabricación aditiva para producir estructuras de una aleación de titanio de tipo beta con módulo elástico anisótropo y estructuras así producidas”.

Cal destacar que dues d’aquestes patents han sorgit d’un projecte Llavor 2018, atorgat per la Generalitat de Catalunya, i n’hi ha tres que s’han finançat amb fons del projecte FEDER-OTRIS.

*Fotografia: Archikubik ©Adrià Goula

Generalitat  fons feder