02/02/2023

UIC Barcelona i la Fundació Brafa llancen BChampion, una aplicació d’educació a través de l’esport

La Universitat Internacional de Catalunya, a través de la Facultat de Ciències de l’Educació i l’aleshores degana Esther Jiménez, i la Fundació Brafa, escola esportiva barcelonina, han posat en marxa BChampion, que permet avaluar el progrés de cada persona inscrita. Es tracta d’un programa formatiu per a esportistes de 4 a 14 anys centrat a millorar vint competències de lideratge que els entrenadors poden treballar amb cada jugador o jugadora i els seus pares

De fet, es tracta d’un programa que va començar fa dos anys, en fase de proves, que, gràcies als bons resultats obtinguts, la Fundació Brafa ha decidit compartir-lo gratuïtament amb els entrenadors per millorar la formació humana dels esportistes.

Com diu Esther Jiménez, actual vicerectora de Comunitat Universitària de UIC Barcelona, “quan jo era la degana de la Facultat de Ciències de l’Educació, l’escola esportiva Brafa es va posar en contacte amb nosaltres per elaborar un pla de formació en valors”. Jiménez, com a experta en competències de lideratge, va dissenyar el pla de competències de BChampion.

“L’esport —assegura Jiménez— és una eina educativa molt bona, sempre que, a més a més de la tècnica, es transmetin uns valors humans. Per això va sorgir el pla de formació que s’adapta a l’edat dels nens”. I és que, com diu Ignasi Taló, director de Brafa, “moltes institucions esportives potser no compten amb un pla per a assegurar-se que ho sigui”.

Així, a cada edat es treballen vint competències o virtuts relacionades amb el lideratge, es dediquen dues setmanes a cada competència, amb uns objectius per a cada edat. Els entrenadors disposen de tot el material adaptat a cada edat, de manera que en un curs hauran tractat totes les competències.

En aquest sentit, UIC Barcelona i Brafa han unit esforços amb l’objectiu final de preparar els joves esportistes per ser “campions per a la vida”, persones íntegres, generoses i bons professionals.

[Foto de Terrance Raper en Unsplash]