28/04/2023

UIC Barcelona lidera la primera fase del projecte europeu UP2030

UIC Barcelona School of Architecture lidera l’estat de la qüestió sobre les carbon neutral cities (ciutats neutres en carboni) a Europa, en el marc de l’“UP2030: Urban Planning and design ready for 2030”, un projecte europeu que, gràcies a un consorci constituït per 47 socis, té com a objectiu guiar el disseny i la planificació de les ciutats cap a un futur de neutralitat climàtica

En concret, UIC Barcelona lidera la primera fase del projecte, que consisteix a identificar les barreres i les necessitats de millores en àmbit del disseny i la governança per avançar cap a la transformació urbana sostenible. L’investigador i professor de UIC Barcelona School of Architecture Lorenzo Chelleri està al capdavant del projecte.

El projecte té un pressupost total de 12 milions d’euros distribuït en els pròxims tres anys, i treballa amb deu ciutats (Belfast, Budapest, Granollers, Istanbul, Lisboa, Milà, Münster, Rotterdam, Tessalònica i Zagreb).

Per accelerar la implementació de solucions en aquestes deu ciutats pilot, i escalar-la a les 127 ciutats que tenen per missió la neutralitat de carboni, el projecte ha deixat enrere l’obsolet esquema d’organització en Working Package per organitzar-se en el marc metodològic “5UP” (UP- date, UP- skill, UP- grade, UP-scale i UP- take). UIC Barcelona lidera la primera de les cinc fases, el procés “UP- date”, que consisteix a analitzar les barreres i necessitats de les ciutats enfront dels reptes de transformació, i també se centrarà a muntar una plataforma virtual per als trainings.

La primera reunió del projecte “UP2030: Urban Planning and design ready for 2030” va tenir lloc el febrer a Tessalònica (Grècia), i els líders dels cinc processos d’UP es van reunir a Brussel·les per formar un clúster en què treballaran amb sinergia per donar suport a la missió Carbon Neutrality de la Comissió Europea. D’aquí uns mesos, ja es tindran els resultats de deu workshops internacionals que s’estan preparant a les ciutats pilot, per explorar-ne les barreres i avançar cap a una planificació i governança per a ciutats neutres en carboni.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)