28/04/2023

UIC Barcelona lidera la primera fase del projecte europeu UP2030

UIC Barcelona School of Architecture lidera l’estat de la qüestió sobre les carbon neutral cities (ciutats neutres en carboni) a Europa, en el marc de l’“UP2030: Urban Planning and design ready for 2030”, un projecte europeu que, gràcies a un consorci constituït per 47 socis, té com a objectiu guiar el disseny i la planificació de les ciutats cap a un futur de neutralitat climàtica

En concret, UIC Barcelona lidera la primera fase del projecte, que consisteix a identificar les barreres i les necessitats de millores en àmbit del disseny i la governança per avançar cap a la transformació urbana sostenible. L’investigador i professor de UIC Barcelona School of Architecture Lorenzo Chelleri està al capdavant del projecte, amb el suport de Cynthia Echave, que forma part de l’equip de recerca aplicada després de dècades al capdavant de l’oficina d’Ecologia Urbana de Barcelona.

El projecte té un pressupost total de 12 milions d’euros distribuït en els pròxims tres anys, i treballa amb deu ciutats (Belfast, Budapest, Granollers, Istanbul, Lisboa, Milà, Münster, Rotterdam, Tessalònica i Zagreb).

Per accelerar la implementació de solucions en aquestes deu ciutats pilot, i escalar-la a les 127 ciutats que tenen per missió la neutralitat de carboni, el projecte ha deixat enrere l’obsolet esquema d’organització en Working Package per organitzar-se en el marc metodològic “5UP” (UP- date, UP- skill, UP- grade, UP-scale i UP- take). UIC Barcelona lidera la primera de les cinc fases, el procés “UP- date”, que consisteix a analitzar les barreres i necessitats de les ciutats enfront dels reptes de transformació, i també se centrarà a muntar una plataforma virtual per als trainings.

La primera reunió del projecte “UP2030: Urban Planning and design ready for 2030” va tenir lloc el febrer a Tessalònica (Grècia), i els líders dels cinc processos d’UP es van reunir a Brussel·les per formar un clúster en què treballaran amb sinergia per donar suport a la missió Carbon Neutrality de la Comissió Europea. D’aquí uns mesos, ja es tindran els resultats de deu workshops internacionals que s’estan preparant a les ciutats pilot, per explorar-ne les barreres i avançar cap a una planificació i governança per a ciutats neutres en carboni.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)