08/03/2024

UIC Barcelona participa en la Cimera de Rectores i Rectors Mèxic-Espanya 2024

El rector de UIC Barcelona, Alfonso Méndiz, ha participat en la cimera de Rectores i Rectors Mèxic-Espanya 2024, celebrada els dies 4 i 5 de març a la UNAM i l’ANUIES. En total, han participat a la cimera 26 universitats espanyoles. A la trobada s’ha debatut sobre intel·ligència artificial i responsabilitat a l’educació superior, mobilitat acadèmica i cooperació cultural.

La CRUE i l’Associació Nacional d’Universitats i Institucions d’Educació Superior de Mèxic (ANUIES) han organitzat, juntament amb la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), els dies 4 i 5 de març, la Cimera de Rectores i Rectors Mèxic-Espanya 2024, sota el lema «Educació superior, inclusió i diversitat», a Ciutat de Mèxic. Aquest esdeveniment, amb la col·laboració del Col·legi de Mèxic, Santander Universidades México, l’Ateneu Espanyol de Mèxic i l’Ambaixada d’Espanya a Mèxic, ha reunit més d’un centenar d’autoritats d’institucions d’educació superior dels dos països, entre les quals ha destacat la presència de 44 rectores i rectors, entre ells Alfonso Méndiz en representació de UIC Barcelona.

Durant les dues jornades, s’han fet diferents sessions de treball sobre temes diversos: institucions d’educació superior com a espais de trobada d’Espanya i Mèxic; educació al llarg de la vida i les noves formes d’aprenentatge; intel·ligència artificial, ètica i responsabilitat social de l’educació superior; mobilitat acadèmica i cooperació cultural entre Mèxic i Espanya, i ciència oberta i gestió social del coneixement.

La trobada tenia com a objectiu cercar un mecanisme de diàleg bilateral que permeti dissenyar, des de les dimensions de la responsabilitat social universitària, una agenda de cooperació acadèmica entre ANUIES i CRUE. Durant l’acte de cloenda, la presidenta del Col·legi de Mèxic, Silvia Giorguli, i el president de la Crue-Internacionalització i Cooperació i rector de la UNED, Ricardo Mairal, van llegir la Declaració conjunta de la cimera que, sota el títol «La missió de les universitats és aportar solucions tangibles a les necessitats socials», subratlla que les institucions educatives dels dos països «són un factor clau en el desenvolupament de les societats i un espai de trobada únic en les seves possibilitats per oferir respostes als canvis constants i grans reptes als quals avui ens enfrontem».

Universitat com a pont entre Mèxic i Espanya

La presidenta de la CRUE i rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, va expressar que la Universitat «és el pont per excel·lència per consolidar les relacions entre els països» i va destacar que les institucions d’educació superior de Mèxic i Espanya han compartit aquests dos dies experiències i bones pràctiques sobre programes de mobilitat acadèmica i cooperació cultural que hi ha entre els dos països, que apunten a noves estratègies per impulsar la mobilitat inclusiva i virtual.

La cimera ha finalitzat amb el compromís de constituir-se “en un exercici permanent per a l’intercanvi d’idees, de bones pràctiques i de la definició de projectes estratègics”. La propera trobada bilateral se celebrarà el 2026, a Espanya.