17/11/2022

UIC Barcelona ret homenatge al Dr. Jordi Cervós, el primer rector de la Universitat, amb motiu del primer aniversari de la seva defunció

En el marc de la celebració del 25è aniversari, a l’acte, hi ha intervingut el Dr. José Vicente Lafuente, el qual ha rememorat la producció científica del Dr. Cervós amb una ponència sobre neuropatologia.

Amb motiu del primer aniversari de la seva mort, UIC Barcelona ha rendit homenatge al Dr. Cervós, primer rector de la Universitat i neuropatòleg de referència internacional.

Jordi Cervós i Navarro (1930-2021), que va morir el 14 de novembre de 2021 a l’edat de 91 anys, va destacar per la seva àmplia trajectòria investigadora en el camp de la Neuropatologia. 

En l’acte d’homenatge, celebrat al Campus Sant Cugat de UIC Barcelona, hi ha participat el Dr. José Vicente Lafuente com a encarregat d’impartir la ponència inaugural. El reconegut catedràtic de neurociències a la Universitat del País Basc i responsable del grup de recerca LaNCE  ha rememorat la producció científica del Dr. Cervós centrada en la neuropatologia.

El Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, ha estat l’encarregat de conduir l’acte i donar pas a la ponència del Dr. José Vicente Lafuente, qui sota el títol “Neurones, glia i vasos sanguinis. Neuropatologia des del prisma de la microcirculació cerebral”, ha destacat les principals fites en la recerca de la microvascularització del Sistema Nerviós Central i el paper destacat que va tenir el Dr. Jordi Cervós en l’estudi de la microcirculació cerebral. 

Després de la ponència, ha tingut lloc una taula rodona moderada pel Dr. Josep Argemí, rector emèrit de UIC Barcelona, en la qual han participat figures de referència en l’àmbit universitari i de recerca com el Dr. Vicente Calatayud Maldonado, catedràtic emèrit de Neurocirurgia de la Universitat de Saragossa; el Dr. Lluís Giner, degà de la Facultat d’Odontologia de UIC Barcelona, i la Dra. Marian Lorente, professora del Departament de Medicina de la Universitat de Barcelona. El Dr. Josep Eladi Baños, rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, qui finalment no ha pogut estar present, ha traslladat la seva admiració pel Dr. Cervós mitjançant un escrit que ha llegit el Dr. Josep Argemí. El rector de UIC Barcelona, el Dr. Alfonso Méndiz, ha estat l’encarregat de tancar la primera part de l’acte d’homenatge.

En la segona part de l’acte, el Dr. Josep Argemí, rector emèrit de la Universitat que va prendre el relleu del Dr. Cervós el 2001, ha donat un microscopi Reichert de l’any 1920, model que també va ser utilitzat per Ramón y Cajal. La valuosa peça se suma d’aquesta manera a la col·lecció d’objectes històrics de medicina donada també pel Dr. Argemí i que es pot veure al Campus Sant Cugat.

L’homenatge al Dr. Jordi Cervós ha finalitzat amb un cafè-col·loqui sobre la vida i obra del primer rector de UIC Barcelona i la inauguració de l’exposició retrospectiva sobre la seva figura.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)