20/04/2021

Un estudi analitza els factors que influeixen en la decisió de denúncia del delicte d’assetjament

L’informe elaborat per la professora de la Facultat de Dret Victòria Fernández conclou que el fet de ser dona, rebre amenaces amb l’objectiu de fer mal a terceres persones properes a l’entorn de la víctima i rebre amenaces directes són els principals motius per denunciar l’assetjament

Tot i que l’assetjament és un fenomen predominant, la taxa de denúncia policial a Espanya és baixa. És una de les conclusions que es desprenen de l’estudi que ha publicat la professora de la Facultat de Dret de UIC Barcelona Victòria Fernández a la Revista Española de Medicina Legal, en el qual analitza els factors principals que influeixen en la decisió de denúncia del delicte d’assetjament així com també els motius pels quals no es denuncia el fet a la policia. 

L’informe s’ha fet a partir d’una mostra de 1.773 estudiants universitaris espanyols, un 71,9 % dels quals són dones i un 27,4 % són homes, amb una mitjana d’edat de 21,35 anys. Els resultats indiquen que el 35,6 % dels estudiants (79,5 % dones) han estat víctimes d’assetjament algun cop a la seva vida però només un 5,5 % de les víctimes van denunciar la situació a la policia. 

L’estudi conclou que el fet de ser dona, rebre amenaces amb l’objectiu de fer mal a terceres persones properes a l’entorn de la víctima i rebre amenaces directes són els principals motius que porten les víctimes a denunciar l’assetjament. També constata que més de la meitat de les víctimes que no denuncien els fets ho justifiquen pel fet de pensar que la situació no és prou important per posar-la en coneixement de la policia. 

“Tot i que la taxa de denúncia policial del delicte d’assetjament a Espanya és baixa, la gravetat de les conductes incrementa la possibilitat de denúncia” explica Victòria Fernández, que també considera que és necessària la conscienciació prèvia sobre el fenomen per tal de “prevenir conductes greus i potenciar la visibilitat d’aquest delicte”.

 

Treball de referència:

Fernández Cruz, Victoria. (2021). “Estrategias de afrontamiento formales en victimización por ‘stalking’: factores asociados a la denuncia policial. Revista Española de Medicina Legal. 10.1016/j.reml.2021.02.003.