10/06/2021

Una patent de Vicenç Sarrablo, finalista en els premis de la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme

El professor i catedràtic de UIC Barcelona School of Architecture ha obtingut la distinció de finalista pel jurat de la Mostra de Recerca en la categoria “Producte” amb un sistema de SATE autoportant i industrialitzat desenvolupat amb l’empresa Rosa Gres

El professor i catedràtic de UIC Barcelona School of Architecture Vicenç Sarrablo ha estat triat finalista en la XV edició de la Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme (BEAU) pel jurat de la Mostra de Recerca dins de la categoria de “Producte” per la seva patent “Rehabilitació de façanes mitjançant panell industrialitzat de ceràmica i aglomerat de suro”. La proposta ha estat desenvolupada conjuntament amb l’empresa Rosa Gres, gràcies a una subvenció atorgada pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial que depèn del Ministeri de Ciència i Innovació.

La patent es basa en el desenvolupament d’un sistema d’aïllament tèrmic per l’exterior (SATE) autoportant i industrialitzat, orientat a la rehabilitació de façanes del parc immobiliari espanyol. Aquest sistema evita l’acabat final amb morter —acabat continu— propi dels sistemes actuals i atorga més velocitat d’execució. “Recentment, s’ha començat a introduir l’acabat discontinu, amb aplacat de plaquetes o rajoles, que ofereix més avantatges sobretot perquè té més vida útil, més bon envelliment dels acabats i per les qualitats estètiques que ofereix”, explica Vicenç Sarrablo.

“Resulta una mica extraordinari que aquesta patent hagi estat reconeguda en la biennal abans d’haver presentat el sistema al mercat. Encara estem ultimant alguns assajos al laboratori i ja ens hem trobat amb aquest bon acolliment per part d’un jurat d’arquitectes. Ens ha entusiasmat”, destaca Vicenç Sarrablo.

Sota el lema “Espanya buida, Espanya plena”, la XV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme proposa ser el lloc de reflexió sobre les capacitats de conciliació que poden tenir l’arquitectura i l’urbanisme respecte de les dues realitats territorials que hi ha al país: la d’una Espanya densa, dinàmica i poblada, i la d’una altra amb menys densitat, més invariable i deshabitada que conforma un país que està dins d’un altre. El pròxim 2 de juliol es donaran a conèixer les obres premiades en el marc de la inauguració de l’exposició de la BEAU, que tindrà lloc a Valladolid.