07/10/2022

Valentí Fuster imparteix la lliçó inaugural de l’acte d’obertura de curs en el qual UIC Barcelona celebra 25 anys

L’Aula Magna de UIC Barcelona, ​​amb capacitat per a 450 persones, va superar ahir, dijous 6 d’octubre, l’aforament per acollir el Solemne acte d’inauguració del curs acadèmic 2022-2023, el curs en què la Universitat fa 25 anys. Membres de la comunitat UIC Barcelona (personal d’administració i serveis, cos docent, alumnes i antics alumnes), així com autoritats acadèmiques i institucionals, no es van voler perdre aquest acte solemne que marcava l’inici dels diferents actes commemoratius que celebra la Institució durant aquest curs, amb motiu del primer quart de segle de la Universitat. Va ser un acte conduït pel periodista Ramon Pellicer, membre del Consell Acadèmic Universitari, que va estar ple de sorpreses emotives, i brodat amb a les peces musicals interpretades per les professores de la Facultat de Ciències de l’Educació Carolina Estrada, al piano, i la mezzosoprano Cristina Segura.

Un vídeo, que feia una retrospectiva als orígens de UIC Barcelona, ​​presentat per la degana de la Facultat d’Humanitats, Judith Urbano, va obrir l’emotiu acte conduït per Ramon Pellicer.

El primer parlament de l’acte va ser a càrrec de Miguel Ángel Cazcarra, president del Patronat de UIC Barcelona, ​​que va afirmar durant la seva intervenció que, aquests 25 anys, el centre s’ha consolidat com “una entitat de qualitat i de transferència de coneixement”. En el discurs inicial va destacar que “en una època de grans desafiaments com l’actual, la universitat vol ser una eina de futur”.

A continuació, el Dr. Albert Balaguer, degà de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut, va presentar el padrí d’honor que va impartir la lliçó magistral, el Dr. Valentí Fuster, que el 2010 va ser investit doctor honoris causa a la mateixa Aula Magna, la laudatio de la qual el seu dia va anar a càrrec del mateix Dr. Balaguer. Cardiòleg de prestigi internacional, el Dr. Valentí Fuster és reconegut tant per les aportacions científiques en aquest àmbit com per la preocupació que mostra per la salut de la població en general i, en particular, per la prevenció del risc cardiovascular.

Fuster va impartir una lliçó magistral titulada “Health, Technology and Humanism”, en la qual el reconegut cardiòleg va afirmar que la malaltia cardiovascular “comença amb 15 o 20 anys”, encara que no es detecti fins a una edat més avançada. Durant la seva amena i didàctica intervenció, Fuster va explicar que, gràcies a les noves tecnologies de la imatge, els darrers anys s’ha pogut esbrinar que la patologia “comença a la regió femoral, però no es manifesta perquè les artèries són molt gruixudes”.

Després de la lliçó magistral va tenir lloc la lectura de la memòria del curs acadèmic 2021-2022, a càrrec de la secretària general, Belén Castro. En la lectura, Castro va recordar grans moments del curs passat, com ara la presa de possessió del rector Alfonso Méndiz, la presentació al febrer de la nova clínica Cuides UIC Barcelona o la celebració al maig del primer Workshop Internacional d’Acompanyament Familiar, que va reunir més de 500 congressistes de 50 països. També va tenir un record per als membres de la comunitat que ens han deixat durant aquest curs, entre els quals hi ha el primer rector de UIC Barcelona, ​​Jordi Cervós i Navarro, i va presentar les grans xifres de la Universitat quant a recerca, docència, transferència i compromís social, amb el suport d’una videomemòria.

L’esdeveniment també va tenir la presència de la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que va felicitar la Universitat pels seus 25 anys i va destacar el paper de UIC Barcelona com a centre de recerca. La consellera va assegurar que UIC Barcelona “té un projecte propi, amb molta personalitat, que la farà créixer i avançar”.

El rector, Alfonso Méndiz, va donar per inaugurat el curs acadèmic 2022-2023 amb un discurs final en què va destacar especialment que durant aquests anys s’han aconseguit molts reptes, però que la Universitat no s’ha de conformar “amb allò aconseguit, ni amb formes rutinàries d’ensenyament, ni amb línies de recerca obsoletes”, sinó que cal continuar aportant “innovació, creativitat, generació d’idees i coneixement”. Méndiz va agrair a tots els que han contribuït a arribar fins aquí. Per al rector, el 25è aniversari és una oportunitat per “girar la mirada” cap als orígens de la Universitat i aprofundir en les seves arrels i veure què dona sentit a la feina. En aquest sentit, va apostar per “la innovació que ens impulsa i mobilitza i la identitat que aporta llum i orientació, perquè la identitat sense innovació és esclerosi i la innovació sense identitat és desintegració”

La inauguració del curs 2022-2023 marca l’inici dels diferents actes commemoratius que celebra la Institució, i que es poden seguir en un web especial 25è aniversari.

L’acte es va tancar entonant el Gaudeamus Igitur, també a través de les professores Carolina Estrada i Cristina Segura, que van posar el colofó ​​a un acte especial i extraordinari per a tots els que han format part i formen part de UIC Barcelona.