29/06/2021

Viure en longituds geogràfiques diferents pot afectar el son dels nens espanyols

Així ho mostra un estudi realitzat pel grup de recerca sobre Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries de UIC Barcelona

Els joves catalans menors de 15 anys dormen menys que els gallecs, i això podria ser a causa de compartir uns horaris similars tenint un desfasament en la longitud geogràfica, segons es desprèn de l’estudi liderat per Juan Carlos Martín i Àurea Cartanyà-Hueso, investigadors del Grup de Recerca sobre Avaluació de Determinants de Salut i Polítiques Sanitàries.

A Espanya el dia comença amb una hora de diferència entre l’est i l’oest i, no obstant això, la zona horària és la mateixa a tot el país. Això podria tenir conseqüències en la durada del son dels menors de 15 anys a Catalunya, ja que “haurien de ficar-se al llit una hora abans, però els horaris estan homogeneïtzats a tot el país”, expliquen els investigadors.

L’informe “Differences in sleep duration in a territory with the same time zone according to the geographic longitude: the Spanish case”, que s’ha dut a terme a partir d’una mostra de 1.000 nens de Catalunya i Galícia i que s’ha publicat a la revista Sleep Medicine, ha constatat que la durada del son, amb més freqüència, és insuficient a Catalunya i això podria ser a causa de la posició longitudinal que ocupa.

Davant aquests resultats, els investigadors han advocat perquè els horaris siguin regits per la posició del sol ja que, “encara que homogeneïtzar els horaris d’un país pot tenir avantatges, aquestes no superen els inconvenients que ocasionen”.

Fins ara no s’han dut a terme estudis similars en altres llocs ja que “hi ha pocs països al món amb la suficient distància entre els extrems oriental i occidental que requereixin més d’un fus horari i que, no obstant això, facin servir el mateix per a tot el territori”, afirmen Juan Carlos Martín i Àurea Cartanyà-Hueso, autors principals de l’estudi.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)