Universitat Internacional de Catalunya

Laboratori d'Enginyeria de Teixits

Laboratori d'Enginyeria de Teixits
6
13568
3
Segon semestre
OB
FORMACIÓ AVANÇADA
MEDICINA III
Llengua d'impartició principal: anglès

Altres llengües d'impartició: català, castellà

Professorat


A definir

Presentació

La combinació de materials biològics (biomolècules i cèl·lules) i biomaterials (sintètics o naturals) en l'àmbit de la bioenginyeria ha resultat ser una eficaç eina per a la regeneració i / o reparació funcional de teixits. Per això, el disseny i la fabricació de biomaterials i així com la seva caracterització, tant física com biològica, són molt importants a l'hora d'obtenir certes propietats necessàries per a la seva aplicació amb la finalitat d'afavorir aquests processos regeneratius i per tant restablir la funcionalitat de l' teixit.

Requisits previs

Es recomana que l'alumne hagi passat satisfactòriament l'assignatura d'Enginyeria de Teixits (3r curs, 1r semestre).

Objectius

• Conèixer les tècniques de cultiu cel·lular

• Fabricar bastides 3D basats en diferents materials

• Caracteritzar (físic-química i biològicament) les propietats d'aquests bastides

• Representar gràficament i analitzar els resultats

• Realitzar informes de laboratori

• Exposició de temes i discutir sobre els resultats

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CB1 - Que els estudiants hagin demostrat posseir i comprendre coneixements en una àrea d'estudi que parteix de la base de l'educació secundària general, i se sol trobar a un nivell que, si bé es recolza en llibres de text avançats, inclou també alguns aspectes que impliquen coneixements procedents de l'avantguarda del seu camp d'estudi
  • CB3 - Que els estudiants tinguin la capacitat de reunir i interpretar dades rellevants (normalment dins la seva àrea d'estudi) per emetre judicis que incloguin una reflexió sobre temes rellevants d'índole social, científica o ètica
  • CB5 - Que els estudiants hagin desenvolupat aquelles habilitats d'aprenentatge necessàries per emprendre estudis posteriors amb un alt grau d'autonomia
  • CE6 - Integrar els fonaments de ciència, tecnologia de materials, tenint en compte la relació entre la microestructura, la síntesi o processat i les propietats dels materials.
  • CG10 - Saber treballar en un entorn multilingüe i multidisciplinari
  • CG3 - Tenir capacitat per a l'aprenentatge de nous mètodes i teories i ser versàtil per a l'adaptació a noves situacions.
  • CT5 - Realitzar un ús solvent dels recursos d'informació. Gestionar l'adquisició, l'estructuració, l'anàlisi i la visualització de dades i informació en l'àmbit d'especialitat i valorar de forma crítica els resultats d'aquesta gestió.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

• Conèixer i posar en pràctica les diferents tècniques per a la producció de biomaterials

• Conèixer i posar en pràctica els mètodes bàsics de cultiu cel·lular, tant en 2D com en 3D

• Conèixer tècniques bàsiques per a la caracterització de bastides 3D i analitzar-ne les propietats

• Ser capaç de representar gràficament i d'interpretar els resultats utilitzant programes de programari, així com de realitzar informes científics

• Ser capaç d'interpretar i raonar els resultats, exposar i defensar els seus arguments mitjançant la discussió en grup

• Conèixer i posar en pràctica la manera i la dinàmica de treball en equip

• Ser capaç de desenvolupar-se en un laboratori científic i elaborar informes científics sobre els temes a desenvolupar

Continguts

1. Tècniques bàsiques de cultiu cel·lular

2. Fabricació de bastides 3D mitjançant tècniques convencionals i impressió 3D

3. Fabricació de microcarriers cel·lulars

4. Caracterització físico-química de les bastides 3D

5. Caracterització biològica de les bastides 3D

6. Estudi de les interaccions cèl·lula-material

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



L'assignatura estarà dividida per temes que podrien incloure una o diverses sessions amb relació als diferents continguts. Cada sessió constarà d'una explicació teòrica prèvia, una part experimental, anàlisi dels resultats i una discussió en grup.

 

Durant les sessions, es treballarà en una llibreta de laboratori on els alumnes anotaran tot tipus de càlculs, dades i notes necessàries durant la sessió pràctica. Al final de cada sessió, la llibreta haurà de ser supervisada i segellada pel professor. Els alumnes també exposaran els seus resultats i conclusions mitjançant presentacions de diapositives i discutiran en grup el tema.

 

A més del treball en equip que es realitzarà en cada sessió, l'alumne haurà de lliurar un informe de pràctiques al professor motivant així el seu aprenentatge autònom. Eventualment, el professor podria utilitzar la plataforma Moodle que podria incloure diversos recursos, com poden ser formularis, exercicis, material multimèdia… que l'alumne haurà de realitzar per a completar l'assignatura.

 

Les classes s'impartiran en anglès, tot i que els dubtes dels alumnes es respondran en l'idioma que prefereixi (castellà, català o anglès). A més, l'alumne pot triar fer els exercicis, els treballs i els exàmens en qualsevol d'aquests idiomes. El material didàctic es presentarà en anglès principalment, amb alguna excepció (gràfics, taules ...)

 

Els alumnes podran utilitzar calculadora i formulari durant els exàmens. El formulari només podrà contenir fórmules, no explicacions.

 

La relació de crèdits ECTS i la càrrega de treball en hores d'aprenentatge en funció de les diferents metodologies que s'utilitzaran. Cada crèdit teòric ECTS té 10 hores en què el docent té presència a l'aula. La resta de les hores fins a 25, corresponen a la càrrega d'aprenentatge dirigit i autònom de l'estudiant. Aquesta última càrrega docent es podrà realitzar mitjançant activitats autònomes, treballs grupals que seran presentats i defensats a classe o estudi individual necessari per assolir els objectius d'aprenentatge de les diferents matèries.

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Examen 1a convocatòria:

  1. Informe de pràctiques (35%)
  2. Llibreta de laboratori (30%)
  3. Examen final (35%)

 

Sense presentar els informes de pràctiques no es podrà aprovar lassignatura.

 

Examen 2a convocatòria: Només es tindrà en compte la nota del dit examen. A més, no tindreu opció a matrícula d'honor.

 

Consideracions importants

  1. Plagi, copiar o qualsevol altra acció que es pugui considerar trampa suposarà un zero en aquest apartat d'avaluació. Realitzar-ho en els exàmens suposarà el suspens immediat de l'assignatura
  2. No s'acceptaran canvis en el calendari, dates d'exàmens o en el sistema d'avaluació. Els estudiants d'intercanvi (Erasmus i d'altres) o repetidors estaran sotmesos a les mateixes condicions que la resta de l'alumnat
  3. L'assistència ha de ser superior al 80% per aprovar l'assignatura
 

L’alumne haurà de portar una llibreta de laboratori, bata de laboratori i ulleres de seguretat per laboratori

Bibliografia i recursos

Johnna S. Temenoff & Antonios G. Mikos. Biomaterials: The intersection of Biology and Materials Science. Pearson, 2009

Període d'avaluació

E: data d'examen | R: data de revisió | 1: primera convocatòria | 2: segona convocatòria:
  • E1 21/05/2024 P2A03 14:00h
  • E2 20/06/2024 P2A02 14:00h