04/02/2022

Investigadors i experts aborden a UIC Barcelona el futur del sector de l’habitatge i la seva renovació i transformació

La jornada va ser organitzada pel Laboratori d’Innovació Tecnològica per a l’Edificació Industrialitzada i Sostenible (LITEIS) de UIC Barcelona School of Architecture

El 27 de gener passat, l’Auditori de l’Edifici Delta de UIC Barcelona va acollir la jornada “Recerca aplicada a les noves maneres d’habitar”, organitzada pel Laboratori d’Innovació Tecnològica per a l’Edificació Industrialitzada i Sostenible (LITEIS) de UIC Barcelona School of Architecture i patrocinada per l’estudi Picharchitects/Pich-Aguilera i la Càtedra Ceràmica Barcelona. L’esdeveniment buscava oferir una aproximació des de l’àmbit de la universitat i la recerca a les transformacions que tenen lloc en l’àmbit dels entorns construïts, en particular habitatges, per avançar cap a un model més eficient i sostenible.

La sessió es va obrir amb la conferència inaugural de Dolores Huerta, directora general de Green Building Council España. En la seva ponència, titulada “Emergència residencial”, Huerta va reivindicar que les institucions i el sector de la construcció es comprometin al fet que, per al 2050, els edificis no emetin gasos d’efecte d’hivernacle i va destacar que els fons Next Generation poden contribuir a aquesta transformació.

A continuació, va tenir lloc la taula de debat “Oportunitats i dificultats entorn dels nous reptes residencials”, que va estar moderada pel professor, doctor arquitecte i membre de LITEIS Felipe Pich-Aguilera. En la taula, hi van participar Frederic Borràs, doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials i representant de Morera Assessors & Auditors; Pablo García Astrain, director d’Habitatge, Sòl i Arquitectura del Govern del País Basc, i el doctor arquitecte i membre de LITEIS Juan Trias de Bes. La taula va girar al voltant de les oportunitats de canvi per al sector de l’edificació que representen els nous fons europeus i que passen per afrontar la descarbonització del nostre parc d’habitatge, adaptar les normatives a les necessitats actuals —Pablo García Astrain va presentar el treball que està fent el govern basc en aquest sentit—, flexibilitzar i dotar d’espais exteriors els habitatges, així com gestionar la complexitat jurídica i econòmica que els reptes suposen.

Projectes de recerca LITEIS
Després de la taula rodona, investigadors de LITEIS van explicar alguns dels projectes de recerca que s’estan portant a terme des del laboratori per avançar cap a un model d’habitar més sostenible i eficient. El professor Oriol París va ser el primer a intervenir per presentar el prototip “Climate Refab”. Es tracta d’un projecte desenvolupat per alumnes de UIC Barcelona School of Architecture en el marc de l’assignatura ReFAB Climate que planteja un sistema modular industrialitzat per dotar d’espais exteriors els habitatges de l’Eixample de Barcelona. Oriol París va intervenir acompanyat per Juan Manuel Muñoz Gómez, consultor tècnic de projectes a Isopan, una de les empreses industrials que va participar en l’assignatura, juntament amb Manni Green Tech, Breinco i Serge Ferrari. L’alumni Nino Mgeladze va ser l’encarregada de presentar el vídeo resum de l’assignatura.

Cristina Monforte

A continuació, el coordinador de LITEIS i catedràtic de Construccions Arquitectòniques, Vicenç Sarrablo, va intervenir per presentar la seva patent “Prestatgeria de façana” per a edificis sense balcons. Es tracta d’un dispositiu de balcó que es plega per ocupar poc volum en el seu transport a l’obra i que en arribar-hi es desplega amb una grua que permet agregar-lo a la façana de manera semblant a com s’instal·la una prestatgeria en una paret interior.

Finalment, va intervenir de nou Juan Trias de Bes com a director de la Càtedra hARQware Platform de UIC Barcelona per aprofundir en els conceptes d’economia circular, habitatge i tecnologia digital aplicada a l’àmbit d’habitar.

El tancament de la sessió va ser a càrrec de Cristina Monforte, vicerectora de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement de UIC Barcelona, que va concloure: “El sector de l’habitatge i l’edificació requereix productes de Technology Readiness Level (TRL) superior i LITEIS ha demostrat que pot oferir aquesta innovació necessària”.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)