25/02/2021

Un estudi comparatiu sobre les propietats dels filferros de níquel-titani utilitzats en ortodòncia, entre els articles més descarregats durant el 2020

La prestigiosa revista científica Journal of Materials Science: Materials in Medicine ha reconegut l’article publicat per investigadors de UIC Barcelona com un dels cinc que més s’han descarregat durant l’any 2020

L’estudi “Comparison of the superelasticity of different nickel-titanium orthodontic archwires and the loss of their properties by heat treatment”, liderat pel Dr. Andreu Puigdollers, responsable de l’Àrea d’Ortodòncia de la Facultat d’Odontologia, i pel Dr. Xavier Gil, investigador del Bioengineering Institute of Technology, ha rebut el reconeixement de la revista Journal of Material Science: Materials in Medicine per ser un dels articles científics més descarregats de la revista durant el 2020.

Publicat el 2016, l’estudi realitzat per investigadors de UIC Barcelona fa una anàlisi comparativa de les propietats mecàniques de vuit filferros de níquel-titani àmpliament utilitzats en l’àmbit de l’ortodòncia, i determina la influència dels tractaments tèrmics en la pèrdua de superelasticitat. Durant la recerca es van avaluar deu arcs de filferro de dos lots de vuit fabricants diferents.

En tots els casos, el tractament tèrmic a 600 °C va produir que hi hagués precipitació en la matriu, la composició química de la qual va canviar i va perdre superelasticitat. A 400 °C aquests precipitats no es van produir i les forces que van exercir els filferros van resultar molt similars a les forces amb els filferros no tractats.

“És necessari conèixer a fons el comportament mecànic d’un arc d’ortodòncia per seleccionar la grandària i el material adequat que proporcioni al tractament resultats òptims i predictibles”, expliquen els investigadors. Per tant, els arcs de níquel-titani han de seleccionar-se de càrrega-deflexió en funció de la fase de tractament, el grau de deflexió, el suport periodontal i el tipus de moviment desitjat. Com mostra l’estudi, els tractaments tèrmics utilitzats per modificar-ne la forma original produeixen precipitats rics en níquel que eviten la superelasticitat.