Universitat Internacional de Catalunya

Aspectes Didàctics i Organitzatius de l'Educació Especial

Aspectes Didàctics i Organitzatius de l'Educació Especial
6
10161
4
Primer semestre
op
Llengua d'impartició principal: català

Altres llengües d'impartició: castellà,

Professorat

Presentació

El tractament dels infants amb NESE en l’entorn educatiu ha passat per diferents moments al llarg de l’història, paral·lelament a l’evolució del sistema educatiu. Actualment, segons la normativa escolar vigent a Catalunya, DECRET 150/2017 sobre el model educatiu inclusiu, es considera que els alumnes amb NESE han de poder desenvolupar el seu procés d'aprenentatge en un entorn escolar ordinari.  Per tant, la gestió de l'aula per oferir una resposta educativa diversa configura una temàtica educativa inherent a la tasca docent.

Per afrontar el repte de donar resposta a tots i cadascun dels infants, amb llurs característiques diferenciades, als professionals de la docència els cal aprofundir en la seva formació psicopedagògica, en el coneixement de les diverses realitats que afecten l’alumnat i en el coneixement de les estratègies didàctiques oportunes per a donar una resposta adequada a les seves necessitats educatives.

L’assignatura pretén contribuir a la formació dels futurs docents, a partir del coneixement d’una sèrie de propostes de reflexió i línies d’actuació, per a la millora de l’acció educadora de TOTS I TOTES els i les alumnes.

Requisits previs

  • Comprendre els processos educatius i d'aprenentatge dels infants en el context familiar, social i escolar. X
  • Conèixer els desenvolupaments de la psicologia evolutiva de la infantesa. X
  • Conèixer els fonaments de l'atenció primerenca. X

Objectius

  • Descobrir diferents models de resposta educativa per atendre la diversitat  en l’aula actual

  • Ser capaços de dissenyar propostes d’aula organitzatives, emprant diferents estratègies i mitjans, per a oferir una resposta educativa ajustada a les necessitats de l’aula i de cada alumne en particular (Gestió aula, recursos,...)

  • Dominar la terminologia específica de l’àrea, sent capaç de construir un discurs coherent aportant argumentació científica per justificar el seu posicionament crític-reflexiu

  • Conèixer diferents mesures per analitzar les pràctiques educatives escolars respecte a l’atenció dels alumnes amb NESE

  • Poder analitzar realitats educatives escolars d’aula i dissenyar propostes, partint de les diferents mesures, per oferir una resposta educativa ajustada a les particularitats de cada infant o grup

  • Analitzar l’evolució especial des dels models educatius, comprenent la repercussió social de proposta

Competències/Resultats d’aprenentatge de la titulació

  • CEM-09 - Adquirir recursos per afavorir la integració educativa d'estudiants amb dificultats.
  • CEM-59 - Adquirir un coneixement pràctic de l'aula i de la seva gestió.
  • CEM-60 - Conèixer i aplicar els processos d'interacció i comunicació a l'aula, així com dominar les destreses i habilitats socials necessàries per fomentar un clima que faciliti l'aprenentatge i la convivència.
  • CEM-61 - Controlar i fer el seguiment del procés educatiu i, en particular, del d'ensenyament-aprenentatge, mitjançant el domini de les tècniques i estratègies necessàries.
  • CEM-62 - Relacionar teoria i pràctica amb la realitat de l'aula i del centre.
  • CET-1 - Responsabilitat interpersonal: ser conscient de l'actuació professional i de la influència en l'alumnat. Tenir habilitats i coneixements per gestionar els processos de grup i la comunicació per tal d'aconseguir una bona col·laboració amb i entre l'alumnat.
  • CET-2 - Responsabilitat pedagògica: tenir els coneixements i les habilitats pedagògiques per crear un entorn d'aprenentatge segur, per a tota una classe o per a un grup, però també per a alumnes individuals, amb la possibilitat que els infants es puguin convertir en adults responsables i autònoms.
  • CET-4 - responsabilitat organitzativa: tenir un coneixement i unes habilitats organitzatives suficients per crear un clima de treball agradable a les seves classes i a la classe: organitzat, ordenat i centrat en tots els aspectes, amb ell mateix i amb els companys, i per damunt de tot, és clar, amb l'alumnat. i aconseguir tot això d'una manera professional i sistemàtica.
  • CET-5 - Col·laboració amb els companys de professió: tenir els coneixements i les habilitats necessaris per fer una aportació professional al clima pedagògic de l'escola, així com en les relacions professionals, i per aconseguir una bona organització escolar.
  • CET-6 - Col·laboració amb l'entorn professional de l'escola: tenir els coneixements i les habilitats suficients per establir una bona col·laboració amb les persones i les institucions dedicades al benestar infantil o que pertanyen a l'entorn professional de l'escola.
  • CG-01 - Integrar les tecnologies de la informació i la comunicació a les activitats d'ensenyament i aprenentatge, a la gestió de l'ensenyament i al desenvolupament professional.
  • CG-02 - Comunicar-se clarament i de forma correcta en la llengua d'ensenyament -català i castellà-, de forma oral i escrita, segons el nivell c1, d'acord amb el Marc comú europeu de referència per a les llengües.
  • CG-04 - Promoure i facilitar en els contextos d'aprenentatge i de convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars dels estudiants, a la igualtat de gènere, a l'equitat i al respecte als drets humans.
  • CG-05 - Conèixer els elements que conformen el pensament analític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-06 - Conèixer els elements que conformen el pensament sistèmic, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-07 - Conèixer els elements que conformen el pensament crític, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-08 - Conèixer els elements que conformen el pensament reflexiu, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-09 - Conèixer els elements que conformen la competència de la creativitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-10 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'esperit emprenedor, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.
  • CG-11 - Conèixer els elements que conformen la competència de l'orientació a la qualitat, els diferents nivells de domini, i desenvolupar aquesta competència al màxim.

Resultats d’aprenentatge de l’assignatura

1. Es posa en contacte amb els alumnes i els anima a posar-s'hi en contacte, propiciant diferents tipus d'activitats d'ensenyament-aprenentatge per atendre les necessitats educatives de cadascú, aconseguint que se sentin a gust.

 

2. A nivell pràctic coneix les teories de la comunicació, la dinàmica de grups i la comunicació intercultural, i de manera especial les repercussions daquestes teories en les seves actuacions per atendre la diversitat de lalumnat.

 

3. Concep situacions d'ensenyament-aprenentatge en educació especial plenes de continguts que han d'aprendre els alumnes, en funció de les necessitats educatives específiques.

 

4. Promou i facilita els aprenentatges a la primera infància, des d'una perspectiva globalitzadora i integradora de les diferents dimensions cognitiva, emocional, psicomotora i volitiva per proporcionar la millor resposta en educació especial.

 

5. Està familiaritzat amb les teories del desenvolupament i de l'educació especial dels infants de totes les edats, coneix les diferents pràctiques educatives per respondre a les singularitats i és conscient que estan determinades.

 

6. Adapta les intervencions a les necessitats i les característiques dels alumnes que presenten dificultats d'aprenentatge, d'adaptació o de handicap.

 

7. Està familiaritzat amb les estratègies que els alumnes utilitzen per aprendre, de les necessitats d'aprenentatge específiques, del nivell de desenvolupament personal i cognitiu, dels problemes que apareixeran i sap com afrontar-los.

 

8. Detecta problemes daprenentatge i obstacles, i dissenya un pla o mètode adequat, juntament amb altres professionals.

 

9. S'esforça per obtenir una visió correcta del nivell de domini que els alumnes tenen de la matèria i dels sistemes de treball per atendre les seves necessitats especials.

10. Utilitzar formes d'organització, suports didàctics i materials educatius que donin suport als objectius i activitats d'aprenentatge.

 

11. És coherent en l'aplicació de procediments concrets, funcionals i amb els acords acceptats pels alumnes.

 

12. Fer una aportació constructiva en diferents reunions i altres formes de col·laboració a l'escola.

 

15. Es troba al dia dels darrers descobriments en els àmbits de la pedagogia i la metodologia docent en educació especial que afecten la seva pròpia pràctica docent.

 

17. Integra les tecnologies de la informació i la comunicació en les activitats d'ensenyament-aprenentatge per a poder atendre la diversitat de l'alumnat, en la gestió docent i en el desenvolupament professional.

 

18. Comunica les seves idees argumentades i s'expressa correctament en la llengua oral i escrita de l'ensenyament.

 

20. Promou i facilita en els contextos d'aprenentatge i convivència, a l'escola i en relació amb l'entorn, l'atenció a les necessitats educatives singulars de l'alumnat, la igualtat de gènere, l'equitat i el respecte als drets humans.

 

21. Aporta idees i accions educatives als problemes, situacions i casos que es plantegen en l'educació especial.

 

22. Pren iniciatives i és emprenedor en les situacions que planteja la seva activitat docent a l'aula d'educació especial.

 

31. Coneix i aplica els processos i criteris d'adaptació curricular a l'atenció a l'alumnat amb necessitats educatives especials.

Continguts

 

BLOC 1: LA REALITAT ESCOLAR ACTUAL: Models educatius escolars 

  • Paradigma actual de l’aprenentatge escolar
  • Models educatius vigents en l’atenció educativa de la diversitat a l’aula


BLOC 2:  ASPECTES ORGANITZATIUS I DIDÀCTICS 

  • Cultura de centre. Principis projecte educatiu 

  • Polítiques de centre. Organització de centre 

    • Mesures i suports en un centre educatiu

  • Aspectes organitzatius i didàctics d’aula:

    • Disseny i programació curricular

    • Proposta metodològica.

    • Disseny curricular proposta personalitzada aprenentatge

 

Metodologia i activitats formatives

Modalitat totalment presencial a l'aula



El plantejament organitzatiu de l’assignatura busca propiciar la complementarietat de dinàmiques per afavorir l'aprenentatge.  A partir de sessions classe magistrals conduïdes pel professorat amb sessions de treball a l’aula, fomentat l’ús de diferents metodologies actives, espais de reflexió i participació a l’aula.

També hi haurà propostes encaminades a fomentar l’estudi i treball individual de l’alumne, tenint en compte el desenvolupament de les competències generals de pensament crític i reflexiu, la creativitat i l’orientació a la qualitat. Partint d’aquesta premissa s’intenta fomentar  l’autoregulació de l’alumnat en relació al seu propi procés d’aprenentatge. Traspassant la responsabilitat a l’alumne del seu procés formatiu.

I per últim, també es propicia el treball en grup com a  font d’enriquiment personal i professional, relacionant-ho amb les competències especifiques de mestre en relació a la responsabilitat interpersonal, organitzativa i de col·laboració amb l’entorn professional.

 

COMPETÈNCIES METODOLOGIA ACTIVITAT FORMATIVA
CEM-09 CEM-59 CEM-60 CEM-61 CEM-62 CET-1 CET-2 CET-4 CET-5 CET-6 CG-01 CG-02 CG-03 CG-04 CG-05 CG-06 CG-07 CG-08 CG-09 CG-10 CG-11 Aprenentatge cooperatiu Aprenentatge orientat a projectes Estudi de casos Mètode expositiu / lliçó magistral Resolució d'exercicis i problemes Classes pràctiques Classes teòriques Estudi i treball individual / autònom Estudi i treball en grup

Sistemes i criteris d'avaluació

Modalitat totalment presencial a l'aula



Les activitats formatives proposades es divideixen en activitats d'aprenentatge que han de servir per practicar sabers, i activitats d'avaluació, on s'han de demostrar les competències vinculades a les activitats. La proposta d'aquestes activitats d'avaluació, relacionades amb els criteris i els resultats d'aprenentatge (RA) són el que constitueix el sistema d'avaluació.  

El sistema d'avaluació d'aspectes didàctics consta de dos tipus d'avaluació. L'avaluació continua, vinculada al seguiment i evolució de l'aprenentatge durant el procés formatiu. I l'avaluació final, que serveix per evidenciar la integració competencial de l'assignatura. Ambdós tipus d'avaluació són de caràcter obligatori, per tant, s'han de superar totes les activitats que es proposen per superar l'assignatura.  

A continuació, la seva concreció:

Avaluació final:

Prova escrita global  (30%) + Prova oral (20%)

50% (9 de gener 2024)

Avaluació contínua:

Tasca 1: Cultura de centre. Definició Principis

10%  (3 d’octubre de 2023)

Tasca 2: Polítiques de centre. Proposta organitzativa

10 % (24 d’octubre de 2023)

Tasca 3: Pràctiques ed. centre. Proposta metodològica

10% (14 de novembre de 2023

Tasca 4: Pràctiques ed. aula. Proposta grup

10% (5 de desembre de 2023)

Tasca 5: Proposta aprenentatge NESE

10% (20 de desembre de 2024)

Material didàctic