Secció

L’Institut disposa d’un equip d’investigadors provinents de diferents àrees de coneixement, que permet promoure la recerca multidisciplinària. El BIT centra la seva recerca en el disseny i desenvolupament de biomaterials per a la regeneració i/o la reparació funcional de teixits i òrgans, tant a nivell de recerca bàsica com en transferència de tecnologia a empreses del sector.

Els membres de l’equip són:

Román A. Pérez
Román A. Pérez
Director
Doctorat per la Universitat Politècnica de Catalunya
Professor lector a la Universitat de Dankook (2014-2016)

Román A. Pérez es va graduar en Química per la Universitat de Barcelona (2006) i va obtenir el doctorat en el camp dels ciments de fosfat de calci per la Universitat Politècnica de Catalunya (2011). Durant els seus estudis de doctorat va fer una estada de nou mesos a Harvard. Després del doctorat, va fer diversos postdocs a l’Institute of Tissue Regeneration Engineering, a Corea del Sud (2011-2013), l’University College de Dublín (2013), i la Universitat Ryerson (2013-2014). El 2014 es va convertir en professor lector a la Universitat de Dankook, a Corea del Sud (2014-2016). La seva recerca es basa en el disseny i la fabricació de biomaterials que incorporen molècules biològiques i cèl·lules per a la regeneració de teixits.

Xavier Gil Mur
Xavier Gil Mur
Subdirector
Catedràtic i rector de UIC Barcelona
Cofundador de Mimetis Biomaterials

Xavier Gil Mur es va graduar en Química per la Universitat de Barcelona (UB) i va fer els estudis de doctorat en Ciència de Materials a la mateixa universitat. Actualment és catedràtic i rector de UIC Barcelona. Ha dirigit més de 35 projectes europeus i 52 de nacionals en l’àmbit de l’Enginyeria de Teixits. Té més de 225 articles en revistes científiques i 16 patents. És cofundador de l’empresa Mimetis Biomaterials. La seva recerca es basa en l’optimització de superfícies d’implants dentals per millorar l’osteointegració i la infecció bacteriana.

Yolanda de Roo
Yolanda de Roo
Gerent del programa de Bioenginyeria de UIC Barcelona
Graduada en Biomedicina i Gerència (Universitat de Leiden, Països Baixos)

Yolanda de Roo es va graduar en Biomedicina per la Universitat d’Amsterdam (2010) i Biomedicina/Gerència per la Universitat de Leiden (2012). Posteriorment va començar la seva tesi doctoral a la Universitat de Leiden juntament amb el Leiden University Medical Center, amb l’estudi de senyalització cel·lular entre cèl·lules mare del sistema hematopoètic i les maneres de diferenciació d’aquestes cèl·lules. Va desenvolupar un nou model transgènic per estudiar la senyalització de Wnt in vivo. Va continuar la seva carrera treballant en la millora del reclutament d’investigadors d’alt nivell per a les universitats tècniques d’Holanda. Actualment és la responsable del Grau en Bioenginyeria i gestiona les col·laboracions amb empreses

Postdocs

Luis Delgado
Luis Delgado
Llicenciat en Enginyeria dels Materials (UPC)
Doctor en Ciències de Materials (UPC)
Professor Lector (UIC Barcelona)

Luis M. Delgado es va graduar en Enginyeria Mecànica (2008) i Enginyeria de Materials (2011) per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). Va obtenir el doctorat en el camp de la Bioenginyeria i la Medicina Regenerativa per la Universitat Nacional d’Irlanda, Galway (2018). Va complementar la trajectòria acadèmica treballant d’enginyer de producte, processos o R+D+i per la indústria dels dispositius mèdics. Actualment, és professor lector a UIC Barcelona, realitza projectes de consultoria i la seva investigació es basa en el disseny i la modificació fisicoquímica de biomaterials que puguin modular la resposta biològica per optimitzar la regeneració dels teixits malmesos.

Begoña Bosch
Begoña Bosch
Graduada en Farmàcia (UB)
Doctora en Ciències de la Salut (UIC Barcelona)

Begoña Bosch és graduada en Farmàcia per la Universitat de Barcelona (2009-2014). En acabar, va començar la tesi doctoral a la Universitat Internacional de Catalunya. Al llarg d’aquests anys ha dut a terme un projecte enfocat a la regeneració de l’endoteli corneal a partir de l’expansió i diferenciació de cèl·lules mare de la polpa dental. Ha fet dues estades de recerca al laboratori de medicina regenerativa del Bascom Palmer Eye Institute, de la Universitat de Miami (Estats Units).

Mariano Fernández
Mariano Fernández
Llicenciat i doctor 'cum laude' en Medicina i Cirugia per la Universitat de Saragossa

Mariano Fernández és llicenciat i doctor cum laude en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Saragossa i especialista en Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia. Va ser professor de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica a la Universitat de Barcelona (1973-1983) i professor associat de la Universitat Autònoma de l'Estat d'Hidalgo (Mèxic) i de la Universitat del Bosque (Bogotà, Colòmbia). Mariano Fernández és membre de més de vint societats científiques nacionals i internacionals. També és membre de l'American Academy of Orthopaedic Surgeons, de la New York Academy of Sciences i de l'Acadèmia Europea de Doctors. Ha realitzat més de 200 publicacions en llibres, revistes científiques i publicacions revisades per experts. Actualment és professor del Grau en Bioenginyeria de la Universitat Internacional de Catalunya.

Miguel Ángel Mateos Timoneda
Miguel Ángel Mateos Timoneda
Llicenciat en Ciències Químiques (Universitat de Salamanca)
Doctor en Química Supramolecular (Universitat de Twente)

Miguel Ángel Mateos es va llicenciar en Ciències Químiques (Grau de Salamanca) a la Universitat de Salamanca (1999). Després, va marxar als Països Baixos per fer el doctorat en Química Supramolecular a la Universitat de Twente i l’Institut MESA+, a Enschede (2005). Posteriorment, va continuar amb una estada postdoctoral a la mateixa universitat en l’àmbit dels polímers biodegradables per a teràpia gènica (2005-2007). L’any 2007 es va incorporar com a investigador sènior a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) contractat pel CIBER en Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN). La seva recerca es basa en el desenvolupament de noves tintes per a la bioimpressió 3D i en el desenvolupament de micro/nanopartícules per a la regeneració tissular.

Emilio Castro
Emilio Castro
Màster en Nanotecnologia Ambiental (UNIZAR) i Física (USC).
Doctorat en Ciència i Tecnologia de Materials (USC).

Emilio Castro es va graduar amb el Màster en Nanotecnologia Ambiental per la Universitat de Saragossa (UNIZAR, 2016) i en Física per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC, 2002). És doctor en Ciència i Tecnologia de Materials per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC, 2006). Emilio Castro va ser becari postdoctoral al Laboratori de Química dels Polímers Orgànics (Universitat de Bordeus 1 – CNRS, França) i al grup de recerca 3B - Biomaterials, Biodegradables i Biomimètics, del Departament d’Enginyeria de Polímers (Universitat de Minho, Portugal). També treballa com a gestor de garantia de qualitat en la indústria de la metrologia. El seu interès en recerca inclou copolímer de bloc i micel·les de corecombinam, nano i microvesicles, hidrogels, microcàpsules i polímers com a sistemes de lliurament de fàrmacs en nanomedicina i multifuncionalitat cel·lular i jerarquia complexa amb nanopartícules de metall i òxid metàl·lic en enginyeria de teixits magnètics i regenerativa.

Jennifer Olmos Buitrago
Jennifer Olmos Buitrago
Llicenciada en Biologia (UB)
Doctora en Enginyeria de Regeneració de Teixits (DKU)

Jennifer Olmos es va graduar en Biologia en l’especialitat de Biologia Sanitària (2009) per la Universitat de Barcelona (UB). Va formar part del grup de recerca de Neuroenginyeria a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) i part de l’equip de recerca a la companyia Aleria Biodevices (2008-2011). Posteriorment, va continuar la seva formació acadèmica amb l’obtenció doble del màster i doctorat en Enginyeria de Regeneració de Teixits a la Universitat de Dankook, a Corea del Sud (2012-2019). Durant els seus estudis de doctorat va fer una estada de dos mesos a la Universitat de Columbia, EUA. La seva recerca es basa en el desenvolupament de biomaterials i de quina manera la seva aplicació pot dirigir mecanismes de mecanotransducció en l’àmbit cel·lular i així modular la regeneració de teixits.

Miguel Cerrolaza
Miguel Cerrolaza
Enginyer estructural (Universitat Central de Veneçuela)
Màster en Enginyeria Estructural (Universitat Federal de Rio de Janeiro)
Doctor per la Universitat Politècnica de Madrid

Miguel Cerrolaza és enginyer estructural per la Universitat Central de Veneçuela, té un títol de màster per la Universitat Federal de Rio de Janeiro (Brasil) i és doctor per la Universitat Politècnica de Madrid. Posteriorment va realitzar una estada postdoctoral a l’Ècole des Ponts Paris Tech. i va ser professor convidat a la Colorado School of Mines (EUA). Va ser fundador i director de l’Institut Nacional de Bioenginyeria (Caracas). Ha publicat més de noranta articles en revistes indexades, ha publicat nou llibres escrits i dotze editats i molts capítols de llibres, principalment als camps de la biomecànica i els elements finits. Els seus principals interessos de recerca giren al voltant de la biomecànica teòrica i aplicada, la bioenginyeria i els mètodes numèrics de la simulació.

Alejandro Portela
Alejandro Portela
Enginyer d’electrònica i telecomunicacions (CUJAE) 
Màster en Sistemes Digitals. Enginyeria Biomèdica (CUJAE)
Doctor en Bioenginyeria (Universitat de Tòquio)

Alejandro Portela és enginyer en electrònica i telecomunicacions i posseeix el Màster en Sistemes Digitals (Biomèdic, 2005) per la Universitat Tecnològica de l’Havana (CUJAE). Doctor en Bioenginyeria per la Universitat de Tòquio (2014). Va completar la seva formació a la indústria de dispositius mèdics com a enginyer d’R+D+I, en la qual liderava equips per a la teràpia i el diagnòstic en cardiologia i pneumologia. Posteriorment es va centrar en tècniques de microfabricació i nanofabricació dirigits al disseny de sistemes òptics i microfluïds per a xips biosensors. Actualment els seus interessos se centren en la recerca a les àrees de disseny de biosensors per IVD (Diagnòstic In Vitro), sistemes de telemetria mèdica i caracterització de materials per a odontologia i biologia cel·lular.

Èlia Bosch
Èlia Bosch
Graduada en Ciències Biomèdiques
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona)

Èlia Bosch Rué es va graduar en Ciències Biomèdiques per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) (2013) i va realitzar el Màster en Citogenètica i Biologia de la Reproducció (2015), impartit també per la UAB. Posteriorment, va estar treballant com a tècnic superior de recerca en el grup Teràpia Reparadora del Cor de l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron (VHIR). Durant aquest període va estar involucrada principalment en l’aïllament i caracterització de cèl·lules mare adultes del cor. El gener del 2017 va començar els seus estudis de doctorat en el Bioengineering Institute of Technology (BIT), on la seva investigació se centra en el desenvolupament de biomaterials per la formació de vasos sanguinis in vitro i sistemes d’alliberació seqüencial de molècules per a la regeneració òssia. 

Bàrbara Giordano
Bàrbara Giordano
Llicenciada en Odontologia (UB)
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona)

Bàrbara Giordano es va graduar en Odontologia per la Universitat de Barcelona (2009) i va cursar els estudis de Postgrau en Endodòncia i Odontologia Conservadora a la Università degli Studi de Siena (2010-2011). Va obtenir el Màster Universitari en Recerca Odontològica a la Universitat Internacional de Catalunya (2015) i actualment està fent el doctorat a la mateixa universitat. La seva recerca es basa en l’optimització i la fabricació de biomaterials dins del camp de l’endodòncia i la regeneració òssia. La pràctica clínica es focalitza en l’endodòncia i en l’odontologia restauradora.

Maria Godoy
Maria Godoy Gallardo
Graduada en Química per la Universitat de Barcelona (UB, 2008) i enginyera de Materials per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 2009).

Seguidament va cursar el Màster en Enginyeria Biomèdica per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC, 2011). Durant el treball doctoral a la UPC (2011-2015), va desenvolupar cobertures antibacterianes per als implants dentals per prevenir la periimplantitis. Posteriorment, es va traslladar a Copenhaguen (2015-2019) a la Universitat Tècnica de Dinamarca (DTU) amb una beca postdoctoral DFF Mobilex. La seva recerca a la DTU es va enfocar cap a la millora dels materials de les estructures utilitzades per a la regeneració d’ossos de manera que permeti l’alliberament controlat i seqüencial de factors de creixement. Posteriorment, va desenvolupar portadors multicompartimentats en microreactors i anomenats cèl·lules artificials per conduir reaccions biològiques. Al 2019, es va traslladar a UIC Barcelona amb una beca Beatriu de Pinós, en la qual la seva recerca se centra en el desenvolupament de biotintes per a impressió 3D amb la incorporació de cèl·lules vives, que augmenten amb biomolècules per aconseguir l’adhesió i la integració al biomaterial.

PhD Students

Leire Díez
Leire Díez
Graduada en Bioquímica i Biologia Molecular (EHU/UPV)
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona)

Leire Díez es va graduar en Bioquímica i Biologia Molecular per la Universitat del País Basc (EHU/UPV) i va estudiar el Màster en Immunologia Avançada, especialitat en Immunobiotecnologia, impartit per la Universitat de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona. El novembre de 2016 va començar els estudis de doctorat en el Bioengineering Institute of Technology, en el qual duu a terme la recerca sobre el desenvolupament de biomaterials per modular la resposta inflamatòria i estimular la regeneració òssia.

Maria Merino
Maria Merino
Graduada en Ciències Biomèdiques (UB)
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona)

Maria Merino Gómez es va graduar en Ciències Biomèdiques a la Universitat de Barcelona (UB) l’any 2017. Posteriorment, va realitzar el Màster en Biotecnologia Molecular a la mateixa Universitat de Barcelona (2018), durant el qual va estar treballant a l’empresa Biokit optimitzant el procés productiu en línies cel·lulars d’hibridomes. El gener del 2019, va començar els estudis de doctorat al Bioengineering Institute of Technology (BIT), on la seva investigació es basa en la impressió 3D d’hidrogels  a base de cèl·lules encapsulades que tinguin la capacitat d’afavorir la formació òssia in vitro.  

Raquel Rodríguez
Raquel Rodríguez
Graduada en Biotecnologia (UO)
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona)

Raquel Rodríguez es va graduar en Biotecnologia per la Universitat d’Oviedo i va estudiar el Màster en Microbiologia Aplicada impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona. El gener de 2019, va començar els estudis de doctorat al Bioengineering Institute of Technology (BIT), on duu a terme la recerca sobre el desenvolupament de biomaterials imprimibles basats en sílice per estimular la regeneració òssia.

Xavier Marimón i Serra
Xavier Marimón i Serra
Professor d'Electrònica Robòtica i Processat d’Imatges a la Universitat Internacional de Catalunya.

Enginyer industrial especialitzat en electrònica i automàtica industrial. Màster en Enginyeria Biomèdica. Disposa d'àmplia experiència en ciència de dades (data science), processat d'imatges mèdiques i detecció automàtica de patrons en senyals i imatges biomèdics mitjançant Aprenentatge Automàtic (Machine Learning).

Difon a través de tallers i xerrades la recerca biomèdica perquè sigui accessible a un públic general i defensa l'extensió a l’abast del ciutadà de laboratoris domèstics sota el paradigma DIY (Do It Yourself) així com els tallers de fabricació digital FabLab (Fabrication Laboratory).

Actualment centra la seva recerca en el desenvolupament de nous biomarcadors per a l'estudi del ritme cardíac en l’àmbit cel·lular a través de tècniques de microscòpia òptica i algorismes d'aprenentatge automàtic. També investiga el comportament mecànic dels implants dentals i estructures en pont (dental bridges) sotmeses a càrregues dinàmiques o també sota condicions de bacteris bucals.

Maximilian Jergitsch Graduado en Biotecnología Médica y Farmacéutica (IMC Krems). Máster en Medicina Regenerativa e Ingeniería de Tejidos (Technikum Wien). Estudiante de doctorado en UIC Barcelona.
Maximilian Jergitsch
Graduat en Biotecnologia Mèdica i Farmacèutica (IMC Krems).
Màster en Medicina Regenerativa i Enginyeria de Teixits (Technikum Wien).
Estudiant de doctorat a UIC Barcelona.

Graduat en Biotecnologia Mèdica i Farmacèutica (IMC Krems, 2017, Àustria). Durant els estudis de grau, va desenvolupar un semestre de pràctiques al Grup de Biomaterials per a Teràpies Regeneratives (Institut de Bioenginyeria de Catalunya). Seguidament, va cursar el Màster en Medicina Regenerativa i Enginyeria de Teixits (Technikum Wien). El projecte final de màster el va desenvolupar en el Grup de Biofabricació i Impressió 3D (Universitat de Tecnologia, Viena), en què va investigar les estratègies de vascularització per a l’enginyeria de teixits. El gener de 2021 va iniciar els seus estudis de doctorat al Bioengineering Institute of Technology (UIC Barcelona). La seva recerca està enfocada en el desenvolupament de noves biotintes per modelar i tractar defectes osteocondrals.

Marina Perpiñán Blasco
Marina Perpiñán Blasco
Graduada en Ciències Biomèdiques (UdL).
Màster en Recerca Biomèdica (UB).
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona).

Marina Perpiñán es va graduar en Ciències Biomèdiques a la Universitat de Lleida (UdL) i va estudiar el Màster en Recerca Biomèdica a la Universitat de Barcelona (UB).

El gener de 2020 va començar els estudis de doctorat al Bioengineering Institute of Technology (BIT) per desenvolupar biomaterials que mimetitzin l’os, basats en matrius i microesferes de sílice. Aquests, combinats amb l’alliberament de diferents factors de creixement, factors i ions, tenen l’objectiu de promoure la regeneració de l’os.

Raquel Rojas Márquez
Raquel Rojas Márquez
Graduada en Bioquímica (UAM).
Màster en Biotecnologia Avançada (UAB).
Estudiant de doctorat (UIC Barcelona).

Raquel Rojas es va graduar en Bioquímica per la Universitat Autònoma de Madrid l’any 2018. Posteriorment, va fer el Màster en Biotecnologia Avançada impartit per la Universitat Autònoma de Barcelona. Després d’això va formar part del Grup d’Enginyeria Tissular Musculoesquelètica del Vall d’Hebron Institut de Recerca. L’octubre de 2020 va començar els seus estudis de doctorat al Bioengineering Institute of Technology (BIT), en què investiga sobre la generació topogràfica en superfície sobre constructes basats en sílice per estimular la regeneració òssia.