02
Setembre
09:00
09
Setembre
00:00

Taller Vertical 2021: “Unlimited city. Designing inclusive and accessible urban furniture for Barcelona”

UIC Barcelona School of Architecture

El 2 de setembre, UIC Barcelona School of Architecture obrirà el nou curs i, com cada any, ho farà amb la inauguració d’una nova edició del Taller Vertical. Sota el títol “Unlimited city. Designing inclusive and accessible urban furniture for Barcelona”, del 2 al 9 de setembre, els alumnes de segon a cinquè curs del Grau en Arquitectura es repartiran per equips per, de manera conjunta, dissenyar elements de mobiliari urbà flexibles i inclusius, segons els principis del disseny universal. Aquests elements s’enquadrarien en el context de les estratègies d’urbanisme tàctic per a la transformació de l’Eixample de Barcelona amb la finalitat de generar espais inclusius i participatius per a tota la ciutadania.

Banner Web

Aquesta nova edició del Taller Vertical està dirigida pel professor Iñigo Ugalde i coordinada per Nacho Vallhonrat, soci del despatx d’arquitectura Estudi Detres, amb el patrocini del Consorci de Salut i Social de Catalunya i la col·laboració de l’editora de mobiliari urbà Urbidermis. Durant la setmana que dura el taller, els estudiants es repartiran en grups de treball i estaran coordinats per professionals de prestigi, entre els quals es troben el professor de UIC Barcelona Alfons Puigarnau i els arquitectes Enrique Arenas, Fernando Molina i Álvaro Velasco. A més a més, durant les primeres jornades del taller, els alumnes assistiran a conferències que oferiran experts com Sonia Hernández-Montaño, arquitecta especialista en bioconstrucció i espais saludables i fundadora de l’estudi Arquitectura Sana, i de Mia Serra, arquitecte i director general d’Urbidermis.

Urbanisme inclusiu i accessible
Les propostes dels futurs arquitectes es basaran en els principis del disseny universal i pretenen contribuir a la transformació de les ciutats en espais urbans de caràcter inclusiu i que garanteixin la participació de tota la ciutadania. El disseny universal és un paradigma de disseny relativament nou, dirigit al desenvolupament d’entorns accessibles i que parteix de la premissa que totes les persones, independentment de les seves capacitats, han de tenir no només la possibilitat d’accés, sinó també de poder participar en totes les activitats i usos que ofereix.

“Gran part del mobiliari urbà actual, com ara bancs, fonts, contenidors, papereres, etc., no està adaptat i, per tant, fer-los servir resulta difícil per a algunes persones. Per exemple, el mecanisme per obrir la tapa d’un contenidor pot resultar molt complicat per a una persona gran o amb mobilitat reduïda, les fonts d’aigua no són adequades per a les persones que tenen dificultats per ajupir-se o el disseny d’alguns bancs resulta incòmode per a persones amb obesitat”, explica el director del Taller Vertical, Iñigo Ugalde.

Repartits per equips, els estudiants d’Arquitectura hauran d’identificar les deficiències que pugui tenir el mobiliari urbà actual i desenvolupar dissenys alternatius que generin interacció social, contribueixin a l’activació de la vida urbana i garanteixin l’ús de la màxima quantitat possible de persones.

El dia 9 de setembre, les propostes desenvolupades pels alumnes es muntaran i instal·laran in situ, a escala real, als voltants del Campus Barcelona de UIC Barcelona. Els projectes seran avaluats per un jurat extern en el qual participaran representants del Consorci de Salut i Social de Catalunya, de l’editora de mobiliari urbà Urbidermis i de l’Ajuntament de Barcelona.

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)