16/07/2020

Alumnes d'Arquitectura defensen els seus Treballs Finals de Grau centrats en la redefinició urbanística del polígon Carretera del Mig (l'Hospitalet de Llobregat)

En el jurat, va participar-hi Iñaki Alday, degà de l'Escola d'Arquitectura de Tulane (Nova Orleans) i padrí de la promoció 2019-2020

El 15 de juliol, vuit estudiants de 5è curs de UIC Barcelona School of Architecture van defensar els seus Treballs Finals de Grau. Els alumnes van intervenir, amb els seus projectes, en el polígon Carretera del Mig, situat a l'Hospitalet de Llobregat, un exemple clar de vora urbana caracteritzada per l'obsolescència de l'activitat industrial i que requereix una aproximació contemporània que permeti repensar el paper de les infraestructures i integrar el binomi camp-ciutat des d'una perspectiva ecològica. Per aconseguir-ho, els estudiants han plantejat nous usos per a la zona que van des de la conversió de naus industrials velles en habitatges col·laboratius, passant per l'alliberament de sòl industrial i la recuperació d'usos agrícoles o la generació d'una nova xarxa d'equipaments culturals.

El director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart, va ser l'encarregat d'obrir l'acte, que va comptar amb la participació en el jurat dels professors de les diferents àrees dels TFG, l'arquitecte Iñaki Alday, degà de l'Escola d'Arquitectura de Tulane (Nova Orleans), Duna Bellmunt, vocal de la Junta de Govern del Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC) i Justo Orgaz, president de Green Building Council España.

Premis de Sostenibilitat CEIM

Per vuitè any consecutiu, en el marc de la defensa dels TFG, es va fer lliurament dels Premis de Sostenibilitat organitzats per la Càtedra d'Edificació Industrialitzada i Medi Ambient (CEIM), que tenen per objectiu promocionar la sostenibilitat i la innovació en el sector de la construcció i, cada any, reconeixen les millors propostes en aquest sentit entre els TFG dels estudiants d'últim curs d'Arquitectura de UIC Barcelona.

El primer premi va recaure en l'alumne Cristian López per la seva proposta “I walk too”, segons va destacar el jurat, “per un desenvolupament profund de diversos temes de sostenibilitat, en aquest cas sobretot de l'eficiència energètica i la capacitat d'incorporar-la en l’arquitectura de manera integral”. L'alumna Ariadna Rodríguez de Sant Gregorio va ser la guanyadora del segon premi pel seu projecte “AgriCultural”, del qual es va destacar “la seva aportació en l'àmbit de la sostenibilitat social”.

El jurat va estar compost pel professor de Sostenibilitat Mauro Manca, Justo Orgaz com a convidat especial i Teresa Batlle (Pich Architects) i Jordi Guivernau (Rockwool Peninsular) com a representants de les empreses patrocinadores de la Càtedra CEIM. “Estem immersos en la definició d'un nou cànon constructiu que donarà lloc a un llenguatge arquitectònic propi d'aquesta època. Els treballs exposats demostren la clara intenció de UIC Barcelona School of Architecture per considerar la sostenibilitat un angle més de reflexió en les fases més primerenques d'ideació, i això és clarament un encert”, va destacar Justo Orgaz en el lliurament dels premis.

Premis Schindler d'Accessibilitat

Igualment, durant la defensa dels TFG, va tenir lloc el lliurament de la vuitena edició dels Premis d'Accessibilitat Schindler España, que es concedeixen als tres millors projectes que, per la seva qualitat, innovació, originalitat o creativitat, ressaltin les solucions de mobilitat i accessibilitat de totes les persones.

El primer premi el va obtenir l'alumne Héctor Muñoz Andrés, pel seu projecte “Mobility Buffer”. El segon premi va recaure en l'alumne Cristian López pel seu projecte “I walk too” i el tercer premi va anar a parar a l'alumne Manuel Gomis pel seu projecte “Stitching Bellvitge Together”.

El jurat dels premis el van integrar el director de l'Àrea d'Accessibilitat de l'Escola, Enrique Rovira-Beleta, els professors de Projectes i el director d'Ascensors Schindler a Catalunya, Xavier Vallcorba i Borrel.