10/07/2020

Els drets dels infants i adolescents han estat els grans oblidats durant el confinament i en la crisi actual de la COVID-19

La pandèmia ha alterat la vida de tota la societat. El coronavirus ha afectat la rutina de molts adults, però com han viscut els infants i adolescents aquest període de gairebé tres mesos de confinament? La conclusió va quedar clara al seminari en línia organitzat per l’Institut d’Estudis Superiors de la Família de UIC Barcelona: els menors han passat a segon pla i els seus drets han esdevingut invisibles durant la pandèmia.

El 8 de juliol passat es va celebrar l’última sessió en línia dels cicle de seminaris “Les polítiques de família i els drets dels infants en temps de COVID-19” organitzats per la Càtedra d’Atenció al Menor i Polítiques Familiars (Childcare and Family Policies Chair) amb la col·laboració de la Fundació Joaquim Molins Figueras.
 
Aquest tercer seminari virtual va reunir dos membres de la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCAT), entitat que representa 21 federacions d’infància que treballen en àmbits molts diversos. Els ponents van ser Miquel Àngel Carreto, director d’Actua, una iniciativa que té com a objectiu generar estratègies de desenvolupament integral de projectes a favor de la infància, i Carme Grifoll, directora de la Fundació Nou Barris per la salut mental i representant de la Federació Fòrum Salut Mental a PINCAT.
 
La sessió va començar amb la intervenció del director d’Actua argumentant que durant la pandèmia s’havia visibilitzat del tot la bretxa digital. Aquest fet ha provocat que no tots els joves tinguessin accés a internet ni a les TIC i, per tant, la formació i l’educació han quedat truncades. 
 
En aquesta mateixa línia, Carreto va afirmar que “la crisi de la COVID-19 ha causat un empitjorament de la situació dels infants i adolescents, ja que no s’han tingut en compte els seus drets en molts moment que era veritablement necessari”. Tot i això, l’expert va destacar que “abans de la pandèmia ja hi havia col·lectius de la societat, inclosos els nens, en risc d’exclusió social, però actualment els problemes d’aquests s’han accentuat encara més”.
 
La ponent Carme Grifoll també va aportar el seu punt de vista com a experta en psicologia clínica i va afirmar que “el coronavirus ha tancat a casa més d’un milió i mig de nens i nenes”. “Aquest fet —va argumentar— ha causat que els menors deixessin d’anar a l’escola, han deixat de banda les seves relacions socials i no han vist els seus amics durant un període llarg de temps”. Això ha provocat que hi hagi un augment de les peticions d’assistència de salut mental, perquè els menors són més vulnerables.
 
La sessió, tal com es va fer amb la resta de conferències, va ser enregistrada i podeu trobar-la aquí. També podeu trobar les gravacions dels seminaris anteriors en aquests enllaços: