27/06/2014

Juan José Beúnza: «La valoració mútua i el respecte de l'àmbit d'autonomia són la clau en la resolució de conflictes»

El 10 de maig passat va tenir lloc una jornada-taller sobre resolució de conflictes familiars a càrrec de Juan José Beúnza, metge i expert en resolució de conflictes, treball en equip i comunicació per la Harvard Law School. A la sessió, van assistir-hi 50 persones procedents de l'àmbit educatiu, la mediació i la teràpia.

Pilar Lacorte, directora del nou Màster Universitari en Mediació i Resolució de Conflictes de l’IESF, va destacar a l’inici de la jornada la importància del fonament teòric del programa així com de l’esforç acadèmic que s’ha fet per tal de combinar-lo amb les sessions pràctiques.

L’objectiu de la jornada va ser el d’identificar els conflictes en la parella, descobrir el paper d’emocions subconscients i desenvolupar tècniques d’assertivitat amb la creació d’àmbits d’autonomia i llibertat en la parella.

Juan José Beúnza va destacar que un dels errors més freqüents és pretendre resoldre conflictes emocionals per la via racional i a l’inrevés. “Què és el que provoca les emocions? Els interessos. N’hi ha 220 de tipificats però poden reduir-se a 5: valoració, paper, estatus, tipus de relació (enemics-col·legues ) i respecte de l’autonomia personal dins de la parella. Quan algú dins la família actua violentament és que alguns d’aquests cinc interessos estan sent amenaçats”.

Durant el taller Beúnza va treballar amb els participants aspectes com l’ús del silenci exterior i interior en la comunicació, el volum de les paraules i el llenguatge corporal com a determinants del missatge final.

Per al ponent, “L’estereotip de la mitja taronja és l’origen de moltes relacions patològiques ja que la clau de l’amor no és buscar algú que satisfaci les meves necessitats sinó aquella persona que sigui capaç de construir amb mi un projecte en comú, compatible amb el projecte vital que cadascun dels dos té com a persona”.