04/12/2020

La 17a edició de la Càtedra Ceràmica desenvolupa nous dissenys ceràmics per avançar cap a una arquitectura més saludable

Catorze alumnes de quart curs d'Arquitectura van defensar els seus projectes davant un jurat integrat per professionals del sector

El 27 de novembre, l'Aula Jardí de UIC Barcelona va acollir el jurat final de la 17a edició de la Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona School of Architecture que, enguany, es va desenvolupar sota el lema “Ceràmica i Salut”. Durant cinc setmanes, els estudiants van treballar en el desenvolupament de les seves propostes i en l'elaboració de prototips ceràmics amb l'objectiu de contribuir a l'optimització, en termes de salut i benestar, dels nostres entorns construïts i de l'arquitectura.

El jurat d'aquesta nova edició l’han integrat Patricio Martínez, soci fundador del despatx especialitzat en arquitectura sanitària PMMT Arquitectura; Sonia Hernández-Montaño, arquitecta especialista en bioconstrucció i fundadora de l'estudi Arquitectura Sana; i Pablo Alonso, exalumne de UIC Barcelona School of Architecture i actual Senior Project Architect a l'empresa ceràmica Azuvi. En l'acte, a més a més, van participar-hi el director de UIC Barcelona School of Architecture, Josep Lluís i Ginovart; el director de la Càtedra, Vicenç Sarrablo i els coordinadors i professors Cristina Garcia-Castelao i Jordi Roviras.

Projectes guanyadors
A mitja tarda es van donar a conèixer els tres projectes guanyadors. “Ceramical”, de l'alumna Meital Schtaierma, va ser reconegut pel jurat “per la seva bona definició en l’àmbit geomètric i la gran versatilitat en termes de composició, oferint una gran varietat de patrons tant en revestiments verticals d’envans com en gelosia”. La proposta “Gabi”, desenvolupada per l'alumne Taha Haitami, va ser una altra de les premiades “per conjugar alguns dels elements que, normalment, funcionen per separat en una façana i que aquí s'uneixen en una peça única amb una enorme capacitat de combinatòria”. El tercer projecte guanyador va ser la proposta “Bioalgae”, de l'alumna Jessica Dang, “per tractar-se d'una peça de gran interès en l’àmbit geomètric, que recorda la forma de la fulla d'un arbre, i per la seva capacitat de generar una textura natural en façana”.

Alumnes guanyadors

Al final de l'acte, el director de la Càtedra, Vicenç Sarrablo, va destacar la gran qualitat de totes les propostes i va afirmar que “són el resultat de dos ingredients fonamentals: l'exigència i l'equilibri entre complicitat i competència demostrat pels estudiants”.

La Càtedra Ceràmica de UIC Barcelona School of Architecture fa 17 anys consecutius que està en marxa sota el patrocini de l'Associació Espanyola de Fabricants de Rajoles i Paviments Ceràmics (ASCER) i té per objectiu promoure l'acostament entre la Universitat i el sector ceràmic espanyol, un dels més consolidats i rellevants a escala internacional.