27/04/2023

L’avaluació forense en procediments de família, a anàlisi a UIC Barcelona

Experts del sector de la psicopatologia forense debaten sobre la prova pericial en l’àmbit de la família des d’una perspectiva psicològica i jurídica en la V Jornada en Psicopatologia Forense celebrada a UIC Barcelona

El màster universitari en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica de UIC Barcelona ha organitzat una nova jornada en Psicopatologia Forense que ha reunit experts del sector. Magistrats, advocats, fiscals i psicòlegs forenses han repassat el context juridicosocial actual que viuen les famílies i han coincidit en la importància d’analitzar la prova pericial des d’una mirada multidisciplinària, tant des d’una visió psicològica com jurídica.

En la cinquena Jornada en Psicopatologia Forense, celebrada el divendres 21 d’abril, hi ha hagut dues taules rodones. La primera, moderada per Esperanza Gómez-Durán, directora del màster en Psicopatologia Legal, Forense i Criminològica, s’ha centrat en la valoració jurídica de la prova pericial psicològica en els procediments de família, i hi ha participat Xavier Abel Lluch, magistrat al Jutjat de 1a Instància núm. 14 de Barcelona especialitzat en família; Virtudes Campos, fiscal de Família, i Cristina Díaz-Malnero Fernández, presidenta de la Secció de Família de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona (ICAB).

Per a Xavier Abel, la base de la prova pericial és la metodologia. “Només llegint la metodologia puc saber quant temps necessito per estudiar la prova pericial. No dedicarem la mateixa estona a una metodologia que inclou entrevistes a progenitors que a una altra que no”, ha exposat Abel. D’altra banda, Virtudes Campos ha posat en relleu la figura del menor dins del procés, perquè “juntament amb la diversitat és el factor més important de la prova pericial”, ha comentat Campos. Finalment, Díaz-Malnero ha assenyalat la necessitat de tenir un dret processal de família especialitzat i propi, com tenen altres països de la Comunitat Europea.

La segona taula rodona, moderada per Aina Gassó, focalitzada en la valoració psicològica forense en procediments de família, ha involucrat Mercè Cartié, coordinadora de l’Equip d’Assessorament Tècnic Civil-Família de Barcelona; Gabriel Martí, psicòleg forense de l’EATAF i Laia Navas, psicòloga perit de les UVFI (Unitats de Valoració Forense Integral en la Violència de Gènere) als jutjats de Barcelona.

Mercè Cartié ha posat el focus en el filtre parental (conegut com el gatekeeping) com a facilitador “quan un progenitor actua per ajudar a la participació i manteniment d’una relació significativa del fill amb l’altre progenitor”. D’altra banda, Gabriel Martí ha centrat la seva ponència en l’avaluació psicològica forense dels menors d’edat (NNyA) en procediments de família. “El menor ha de rebre menys càrrega emocional mitjançant preguntes obertes, que no siguin suggestives, i que evitin la confrontació directa”, ha explicat Martí. Finalment, Laia Navas va parlar de l’avaluació psicològica forense en casos de violència de gènere. Les UVFI intervenen en aquells casos de violència continuada, violència sexual, predomini de la violència psíquica, casos amb poques proves o violència episòdica greu.

La jornada “L’avaluació forense en els procediments de família: una mirada multidisciplinària”, liderada per la professora de UIC Barcelona Esperanza Gómez Durán, directora del Màster, i Aina Gassó, coordinadora acadèmica del Màster, és ja la cinquena jornada celebrada en Psicopatologia Forense, després d’un període de dos anys sense poder dur-la a terme a causa de la pandèmia de la Covid.