08/03/2024

UIC Barcelona aconsegueix un doble projecte competitiu que permetrà reduir l’obesitat mitjançant el control de la ingesta i despesa energètica

El projecte que lidera la investigadora de UIC Barcelona Rosalía Rodríguez, i en el qual participen investigadors del Neurolipid Group, ha obtingut finançament en el marc de la convocatòria d’ajuts d’Indústria del Coneixement (IdC) per desenvolupar una innovadora nanoplataforma proteica d’administració intranasal que permetrà reduir l’obesitat actuant directament sobre el cervell

UIC Barcelona ha obtingut doble finançament en convocatòries competitives pel projecte “Protein-based nanoparticles for nose-to-brain delivery to treat obesity”, liderat per Rosalía Rodríguez, a través de la convocatòria d’ajuts d’Indústria del Coneixement (IdC) que atorga l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR). 

Concretament, el projecte ha rebut un fons de 150.000 euros en la modalitat Producte i 84.000 euros en la modalitat Innovadors, i ha sumat d’aquesta manera un finançament total de 234.000 euros .

Davant l’elevada prevalença de l’obesitat en la població, és molt important comptar amb solucions que permetin prevenir-la i tractar-la, i contribuir d’aquesta manera a millorar la salut i la qualitat de vida tant de les persones adultes com dels més joves. Per aquest motiu, el grup de recerca liderat per Rosalía Rodríguez, en col·laboració amb investigadors de l’IBB de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha desenvolupat una innovadora nanoplataforma proteica que permet controlar la ingesta i la despesa energètica des del cervell. 

Com explica la investigadora, “la majoria de fàrmacs s’administren de manera oral o intravenosa, i es troben l’escull de la barrera hematoencefàlica per accedir al cervell. Basant-nos en la tecnologia desenvolupada pels companys de la UAB, hem pogut dissenyar una nanoplataforma formada íntegrament per proteïnes que s’administra per via intranasal. D’aquesta manera pot accedir directament al cervell i reduir des d’allà la necessitat d’ingerir aliments, i contribuir d’aquesta manera a reduir l’obesitat”, explica Rosalía Rodríguez.

“Els fons rebuts en la recent convocatòria dels ajuts d’Indústria del Coneixement ens permeten continuar treballant i fer evolucionar el projecte que vam iniciar gràcies al finançament rebut en la modalitat Llavor de la convocatòria anterior”, ha afegit Rodríguez.

El programa Indústria del Coneixement, promogut des del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, distingeix entre la modalitat Llavor, per a projectes innovadors amb potencial d’incorporació al sector productiu;  la modalitat Producte, destinats a l’obtenció de prototipus i a la valorització i transferència dels resultats d’investigació generada per equips de recerca de Catalunya, i la modalitat Innovadors, per a projectes de valorització i transferència de coneixement desenvolupats per innovadors en estades en entitats del sistema de recerca i innovació de Catalunya.

En aquesta convocatòria, UIC Barcelona ha aconseguit un finançament total de 554.500 euros gràcies als set projectes concedits a diversos grups de recerca de la Universitat. En total, UIC Barcelona té prop d’un centenar de projectes competitius en curs. 

 

Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS)