29/11/2023

Xavier Escribano: “Es parla molt del dolor i de la mort, però no del plaer i de la vida”

La Facultat d’Humanitats organitza les II Jornades de Fenomenologia del Cos i Experiències de Goig, amb la participació d’investigadors nacionals i internacionals, per tractar l’experiència humana del plaer

Investigadors i experts arribats de Bèlgica, l’Argentina, Mèxic, Itàlia i diferents punts d’Espanya s’han donat cita a UIC Barcelona amb motiu de les II Jornades de Fenomenologia del Cos i Experiències del Goig, que han tingut lloc del 22 al 24 de novembre. L’objectiu principal d’aquesta trobada, organitzada per la Facultat d’Humanitats i coordinada per Xavier Escribano, professor i investigador de UIC Barcelona, ha estat reunir experts en filosofia i, en particular, en la línia de la fenomenologia, un corrent que principalment investiga i descriu la nostra experiència com a éssers humans des de diferents perspectives.

Després d’anys de recerca sobre el dolor, aquestes jornades s’han centrat en la dimensió de la corporalitat —l’experiència que els humans tenim del cos— concretament en les experiències del plaer, el goig i l’alegria. “Es parla molt del dolor i de la mort, però no tant del plaer i de la vida. Ara estem explorant l’experiència joiosa humana des del punt de vista de la seva encarnació corporal i com això es tradueix en l’expressivitat corporal, en les nostres relacions corporals amb el món i amb els altres”, explica Escribano.

Aquesta és la segona jornada de la segona tongada de trobades que organitza el projecte liderat per Agustín Serrano de Haro des de l’Institut de Filosofia del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), amb la col·laboració del grup de recerca Antropologia de la Corporalitat (SARX) i que, segons Escribano, suposa rebre grans investigadors internacionals i de primer nivell que venen a UIC Barcelona a oferir el fruit de molts anys de treball i estudi. “El valor d’aquestes jornades és poder escoltar un diàleg filosòfic en viu per part dels grans experts. Una discussió filosòfica d’alt nivell sobre un tema molt rellevant que té implicacions en l’àmbit de la salut i de les relacions interpersonals”, afirma el professor i expert en antropologia.

El grup SARX és un dels 24 grups de recerca de UIC Barcelona, reconeguts per la Generalitat de Catalunya en la convocatòria SGR-Cat 2021, amb l’objectiu d’impulsar l’activitat i l’impacte científic, econòmic i social i promoure’n la projecció internacional. SARX té com a objectiu principal l’abordatge de les múltiples dimensions de la corporalitat humana des d’una perspectiva integradora dels sabers humanístics, científics i artístics, per tal d’oferir un nou paradigma de comprensió del cos humà que superi els discursos mútuament excloents de les ciències naturals i les ciències humanes i facilitar-ne una comprensió global i transversal.

El propi Xavier Escribano ens explica l’objectiu d’aquestes jornades: