L'ESARQ-UIC exposa al Roca Barcelona Gallery els projectes de la 17a edició del Taller Vertical

El projecte "Zill" guanya la 17a edició del Taller Vertical de l'ESARQ-UIC, titulat Washitecture. Arquitectura d'emergència de l'aigua per a escoles al Marroc, en què els alumnes han desenvolupat solucions higièniques per a escoles marroquines a partir d'un projecte de la Fundació We Are Water. El premi es va lliurar ahir al Roca Barcelona Gallery, espai que, gràcies a la col·laboració de Roca, exposarà durant un mes els sis projectes realitzats pels alumnes de l'Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de la Universitat Internacional de Catalunya (ESARQ-UIC).

Aquesta edició del Taller Vertical ha tingut un jurat d’excepció format pels dissenyadors Martín Azúa i Curro Claret, els arquitectes Javier García Germán i Borja Ferrater, i el director de la Fundació We Are Water, Xavier Torras. Aquest jurat destaca la capacitat del projecte “Zill” per resoldre amb senzillesa, eficàcia i bellesa els requisits plantejats en aquesta edició. Aquesta solució es basa en l’ús de materials i tècniques locals per crear un espai d’ombra que pivota al voltant de la visibilitat i la comprensió del cicle complet de l’aigua: captació, filtratge i reciclatge.

Per la seva banda, el projecte “Barro” ha resultat guardonat amb el Premi del Públic. Els assistents a l’acte d’inauguració i lliurament de premis van tenir l’oportunitat de votar in situ la solució que, segons el seu parer, resol millor l’enunciat d’aquest any. El dissenyador Martín Azúa destaca l’alta qualitat de les propostes presentades: “És sorprenent com les sis propostes s’han repartit molt bé els papers i ens demostren que no hi ha una única manera de solucionar un projecte d’aquesta índole”.

Tots els projectes participants en la 17a edició del Taller Vertical s’exhibiran al Roca Barcelona Gallery en una exposició organitzada per Roca, marca de qualitat i garantia en productes per a l’espai de bany. La mostra, d’entrada gratuïta, estarà oberta del 18 de setembre fins al 18 d’octubre.

Taller Vertical 2014, solucions higièniques per a escoles infantils del Marroc

El Taller Vertical és un workshop transversal consolidat en el qual els alumnes de primer a cinquè del Grau en Arquitectura de l’ESARQ-UIC duen a terme per equips un exercici pràctic amb l’ajuda d’arquitectes de prestigi reconegut. Xavier Torras, director de la Fundació We Are Water, assegura que “la relació Universitat-empresa que s’estableix en aquest tipus de tallers és el model que cal seguir per conjugar aquests dos sistemes”. Aquesta edició, que s’ha celebrat del 3 al 10 de setembre, ha estat dirigida pels professors Estel Ortega i Tomeu Ramis i coordinada pels Alumni ESARQ Adrián Jurado i Jaime Fernández. A més, l’ha patrocinada Roca i Gabarró, en col·laboració amb la Fundació We Are Water. L’arquitecte Borja Ferrater, que ha passat pel Taller Vertical com a alumne, professor, coordinador, director i jurat, afirma que aquest workshop “és un exercici acadèmic fantàstic, ja que dóna solucions a problemes reals”.

Prenent com a punt de partida un projecte de cooperació que la Fundació We Are Water en col·laboració amb Unicef du a terme per a escoles infantils de Zagora, la província més gran de la regió de Souss Massa Draa, al Marroc, els participants han desenvolupat una solució per facilitar l’accés a l’aigua en aquests col·legis, a través d’un bon disseny i recursos mínims. “Reflexionar sobre temes que afecten més de dos milions de persones és oportú, aprofitar els coneixements per resoldre problemes reals és necessari”, afirma Xavier Torras.

Els projectes, presentats en maquetes a mida real, s’han basat a millorar les instal·lacions d’aigua, sanejament i higiene amb l’objectiu de crear un entorn segur per als nens i nenes i eradicar malalties. L’arquitecte Javier García German explica que “és fonamental que en una escola d’arquitectura es parli de l’aigua, igual que s’ha de parlar d’altres recursos naturals i energètics”. Per la seva banda, el dissenyador Curro Claret afegeix: “El fet de mirar cap a una realitat d’algú que ho té més difícil que nosaltres em sembla una cosa no només saludable, sinó imprescindible.”