Directori

CASTRO OTERO, Emilio

Ext. 5826
Departament de Ciències Bàsiques
Biomaterials per a la Regeneració de Teixits

CASTRO OTERO, Emilio

CV

Perfil del professor

Professor Lector

Ciències Bàsiques, DEPARTAMENT DE CIÈNCIES BÀSIQUES. Universitat Internacional de Catalunya

Formació Acadèmica
 • Doctorado en Ciencia y Tecnología de Materiales. Universidade de Santiago de Compostela
 • Máster en Nanotecnología Medioambiental Universidad de Zaragoza
 • Licenciatura en Física. Universidade de Santiago de Compostela
Interessos de recerca

Micelles, Nanoparticles, Vesicles, Nanofibers, Drug Delivery Systems, Polymersomes, Copolymers, Metal nanoparticles, Nanoplates, Biopolymers, Polymer Science, Magnetic Liposomes, Magnetite Nanoparticles, Regenerative Medicine, Tissue Engineering, Surfactants, Nanomedicine, Biomaterials, Block Copolymers, Peptides and Proteins, Micellization, Aggregation, Self-assembly, Thermodynamics, Self-organization, Critical Micelle Concentration, Colloids, Soft Materials, Smart Materials, Bioactive Materials, Magnetic Resonance Image, Circular Dichroism, Light Scattering, Isothermal Titration Calorimetry

Formació acadèmica

Llicenciat en Física i Doctor en Ciència i Tecnologia de Materials.

Experiència professional

Professor Lector de la Universitat Internacional de Catalunya en el Departament de Ciències Bàsiques. És Llicenciat en Física i Doctor en Ciència i Tecnologia de Materials. Ha realitzat estades de recerca en el Centre de Recerques Forestals de Lourizán (amb el Prof. Dr. José Antonio Vega Hidalgo), Departament de Química Física de la Universitat del País Basc (amb el Prof. Dr. Issa Antonio Katime Amashta), Departament de Física Aplicada de la Universitat de Granada (amb el Prof. Dr. Roque Hidalgo Álvarez), Departament de Física de la Matèria Condensada de la Universitat de Valladolid (amb el Prof. Dr. José Carlos Rodríguez Cabello) i Departament de Química Analítica de la Universitat de Saragossa (amb el Prof. Dr. Francisco Carlos Laborda García). Va ser investigador postdoctoral en la Universidade do Minho (Portugal) i la Université de Bordeaux 1 (França). El Dr. Castro ha estat involucrat en diversos projectes de recerca tant a nivell nacional com internacional amb centres de recerca.

Imparteix docència en diferents matèries com a “Biomaterials i Biocompatibilitat”, “Materials Avançats i Selecció de Materials”, “Tecnologia de Conformació de Materials”, “Micro i Nanotecnologia”. També ha impartit “Tècniques Experimentals IV”, “Laboratori de Física de l'Estat Sòlid”, “Nanopartícules: Síntesi i Caracterització” en la Universidade de Santiago de Compostel·la i “Cúmuls, Nebuloses i Galàxies”, “Observació del Cel amb Prismàtics” “Observació Astronòmica de Cúmuls, Nebuloses i Galàxies” en la Universitat Nacional d'Educació a Distància. Va obtenir el seu títol de Màster en Nanotecnologia Mediambiental per la Universitat de Saragossa. Des de 2019, desenvolupa la seva carrera científica en Bioengineering Institute of Technology (BIT) de la Universitat Internacional de Catalunya. Expert Universitari en Plàstics i Cautxús per la Universitat Nacional d'Educació a Distància. La seva experiència docent és àmplia, centrada en la titulació de bioingeniería i física, però també en estudis de postgrau en Ciència i Tecnologia de Col·loides i Interfases i cursos d'estiu d'Introducció a l'Astronomia. Des de 2002, la seva trajectòria científica s'ha centrat en l'estudi dels nanomaterials, des dels materials funcionals i intel·ligents fins als materials bioactivos. És investigador del Grup de Biomaterials per a la Regeneració de Teixits de la Universitat Internacional de Catalunya, investiga sobre la creació de topografies en bastides basades en sílice i impresos en 3d per a la regeneració de teixit ossi. Els seus articles científics es publiquen en les revistes més importants de la seva àrea. Ha participat en més d'una vintena de congressos, tant internacionals com nacionals.

Professionalment s'ha dedicat a diferents àmbits de la física, des de guia astronòmic en Volta Montana fins a adjunt al director de qualitat en Simetrycal. A més, està involucrat en la divulgació científica amb col·laboracions en radi, blogs i articles divulgatius i conferències per tot el país. És membre de la Reial Societat Espanyola de Física, Col·legi Oficial de Físics, Societat Espanyola de Materials, Associació Galega de Comunicació de Cultura Científica e Tecnolóxica, Associació Catalana de Comunicació Científica, Associació Parlant de Ciència, Associació Astronòmica Sirio de Pontevedra.

Publicacions

Articles
Capítols de llibre
 • Castro, E.; Kumar, A., (29/03/2017), "Nanoparticles in Drug Delivery Systems", Nanomedicine in Drug Delivery, pp. 1-22, CRC Press. Taylor & Francies Group. ISBN: 9781138072619.

Projectes de recerca

 • Sustainable Therapeutics12/10/2022 - 11/07/2023
  IP: Pérez, R.
  Agencia de Gestió d'ajudas Universitaries Investigació AGAUR
 • novos materiais poliméricos nanoestructurados multifuncionais para aplicacións biomédicas13/07/2009 - 01/12/2012
  IP: Taboada, P.
  Xunta de Galicia
 • Caracterización de copolímeros de bloque formados por base hidrófila: óxido de etileno, e hidrófoba: óxido de propileno/butileno/estireno como medio de transporte de fármacos13/07/2005 - 12/07/2008
  IP: Mosquera, V.
  Xunta de Galicia
 • Caracterización de copolímeros de bloque formados por base hidrófila: óxido de etileno, e hidrófoba: óxido de propileno/butileno/estireno como medio de transporte de fármacos01/07/2005 - 01/07/2008
  IP: Mosquera, V.
  Xunta de Galicia
 • Caracterización de copolímeros de bloque formados por base hidrófila: el óxido de etileno e hidrófoba el óxido de propileno/butileno/estireno como medio de transporte de fármacos13/12/2004 - 12/12/2007
  IP: Mosquera, V.
  Ministerio de Educación y Ciencia
 • Estudo da formación de estruturas complexas en sistemas con comportamento celular na nanoescala01/04/2007 - 30/09/2007
  IP: Pérez, V.
  Xunta de Galicia
 • Estudo da formación de estruturas complexas en sistemas con comportamento celular na nanoescala02/04/2007 - 04/09/2007
  IP: Pérez, V.
  Xunta de Galicia

Activitats

 • NanoBio&Med Presentació de poster "Alginate/collagen porous scaffolds coated with conductive poly(3,4- ethylenedioxythiophene) nanoparticles for smalldiameter tissue-engineered blood vessels", 2022.
 • 32nd Annual Conference of the European Society for Biomaterials Presentació de poster "Incorporation of Silver Nanostructures into Bioprintable Guanosine-based Hydrogels to Improve Stability and Implement Antibacterial Properties", 2022.
 • International Congress on Analytical Nanoscience and Nanotechnology Presentació de poster "Detection of zinc oxide nanoparticle uptake by tomato plants using enzymatic digestion followed by single-particle inductively coupled plasma–mass spectrometry analysis", 2019.
 • 4th STIPOMAT (Experimental and Theoretical Design of Stimuli-Responsive Polymeric Materials) Conference. Vocal, 2008.
 • International Conference on Nanotechnology in Medicine Presentació de poster "Could anisotropic iron oxide nanoparticles lead to further enhancing in magnetic resonance imaging?"
 • ImagineNano Presentació de poster "Dual drug release of triamterene and aminophylline from Poly(N-isopropylacrylamide) hydrogels studied by UV-Vis, ESEM and DLS"
 • Iberian Meeting on Colloids and Interfaces Ponència "Interaction between ionic surfactants and elastin-like corecombinamers in aqueous solution"
 • International Workshop on Nanomedicine Presentació de poster "Embedding 1-Mercapto-(triethylene glycol) methyl ether functionalized gold nanoparticles into poly(1,2-butadiene)-block-poly(ethylene oxide) polymersomes for bioimaging” (2010). International Workshop on Nanomedicine (NANOSPAIN 2010)."
 • International Congress on Biomaterials Ponència "Block copolymer-mediated synthesis of size-tunable gold nanoplates"
 • International ECNP Conference: Nanostructured Polymers and Nanocomposites Presentació de poster "Poly(ethylene oxide)-block-poly(1,2-butadiene) and poly(ethylene oxide)-graft-poly(dimethylsiloxane) polymersomes"