1. L’11 de febrer: per què celebrem aquest dia

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’11 de febrer com el Dia Internacional de les Dones i les Nenes en la Ciència per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia, la història de les quals moltes vegades ha quedat en l’oblit.

Aquesta dia internacional, celebrat per primera vegada l’11 de febrer de 2016, va despertar l’interès de moltes institucions, entre les quals hi ha un gran nombre d’universitats d’arreu del món i centres educatius. Des d’aleshores, moltes entitats impulsen iniciatives diverses amb l’objectiu de sensibilitzar la societat, fent visible la tasca científica de les dones i fomentant les vocacions en les nenes. 

2. Què fem des de UIC Barcelona?

Tornem a sensibilitzar sobre la vocació científica. Des de la Unitat d’Igualtat hem elaborat una infografia que mostra la presència actual de dones investigadores a UIC Barcelona.

Us convidem també a seguir-nos per Instagram perquè vegeu tot el contingut que hem preparat amb entrevistes a dones de UIC Barcelona que estan liderant projectes de recerca des de diferents àrees de coneixement. 

3. Els altres 11 de febrer a UIC Barcelona

2023

A UIC Barcelona apostem pel talent i donem suport al paper de les dones en el present i el futur de la ciència. Posem en valor el talent, l’esforç i el lideratge de les nostres investigadores, i el paper que tenen en l’àmbit de la recerca, en el marc del camí cap a l’excel·lència investigadora, i l’impacte que causen en la societat.

2022

Tornem a sensibilitzar sobre la vocació científica, i analitzarem la relació de la dona a la ciència en temps de pandèmia. La COVID-19 ha passat factura a les dones científiques? Aquest any, informativament es planteja aquesta hipòtesi, i s’evidencia que la pandèmia ha produït un descens de la producció científica femenina. Enguany volem analitzar-ne el context, i abordar-ne els possibles motius. Científiques de UIC Barcelona ens en donaran el seu punt de vista.

Et convidem que visualitzis aquest vídeo, elaborat a partir de diverses entrevistes realitzades a investigadores de diferents disciplines de UIC Barcelona, que ens donen el seu punt de vista sobre la hipòtesi plantejada.

 

Des de la Unitat d’Igualtat també hem elaborat una infografia que mostra la presència actual de dones a UIC Barcelona. Son uns percentatges molt positius, que ens encoratgen a continuar avançant, tot i que creiem que encara hi ha camí per recórrer. 
 

 

2021

Consulta totes les activitats, notícies i altres accions que hem fet des de la Universitat per celebrar el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència.

4. Recursos i publicacions

5. Butlletí

Butlletí i informes del CAPCIT. Núm. 17 - Ciència i gènere. Juliol 2020