11F, Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència

Tot sobre l’11 de febrer: què és i per què celebrem aquest dia

L’any 2015, l’Assemblea General de les Nacions Unides va decidir designar l’11 de febrer com el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència per commemorar i reconèixer la trajectòria de totes aquelles dones que han contribuït a l’avenç de la ciència i la tecnologia, la història de les quals moltes vegades ha quedat en l’oblit.

Aquesta dia internacional, celebrat per primera vegada l’11 de febrer de 2016, va despertar l’interès de moltes institucions, entre les quals hi ha un gran nombre d’universitats d’arreu del món i centres educatius. Des d’aleshores, moltes entitats impulsen iniciatives diverses amb l’objectiu de sensibilitzar la societat, fent visible la tasca científica de les dones i fomentant les vocacions en les nenes.

Què fem a UIC Barcelona durant l’11F, el Dia Internacional de la Dona i la Nena en la Ciència?

La Universitat aposta pel talent femení i dona suport al paper de la dona en el present i el futur de la ciència. En el marc d’aquesta efemèride, UIC Barcelona prepara accions que posen en valor:

  • El talent, l’esforç i la dedicació de les nostres estudiants i investigadores. 
  • El seu paper en l’àmbit de la recerca, en el marc del camí cap a l’excel·lència investigadora i el seu impacte en la societat.

Les propostes i activitats per aquest dia estan  liderades des de la Unitat d’Igualtat de la Universitat, juntament amb la participació activa del Vicerectorat de Recerca, Innovació i Transferència de Coneixement.  Volem, any rere any, donar suport a aquesta iniciativa, com a mostra del nostre compromís social.

11 de febrer de 2022, què hem fet enguany?

Tornem a sensibilitzar sobre la vocació científica, i analitzarem la relació de la dona a la ciència en temps de pandèmia. La COVID-19 ha passat factura a les dones científiques? Aquest any, informativament es planteja aquesta hipòtesi, i s’evidencia que la pandèmia ha produït un descens de la producció científica femenina. Enguany volem analitzar-ne el context, i abordar-ne els possibles motius. Científiques de UIC Barcelona ens en donaran el seu punt de vista.

Et convidem que visualitzis aquest vídeo, elaborat a partir de diverses entrevistes realitzades a investigadores de diferents disciplines de UIC Barcelona, que ens donen el seu punt de vista sobre la hipòtesi plantejada.

Des de la Unitat d’Igualtat també hem elaborat una infografia que mostra la presència actual de dones a UIC Barcelona. Son uns percentatges molt positius, que ens encoratgen a continuar avançant, tot i que creiem que encara hi ha camí per recórrer. 


Presència de dones a UIC Barcelona